2019.06.03 16:34 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 270x
1

Ted Bundy, villants egy hollywoodi mosolyt a kamerának!

Hogyan lehet úgy beszélni minden idők egyik legtöbbet emlegetett sorozatgyilkosáról, hogy (egyetlen rövid képkockát leszámítva) nem látunk se vért, se megcsonkított holttesteket, nincs se sikoltás, se menekülés. Hát így… A film (remélhetően) felvállaltan döntött egy ilyen kompozíció mellett. S ha ez így van, s nem a polkorrektség miatt tette, akkor azt kell, hogy mondjam, hogy ügyes, nagyon ügyes. Már csak azért is, mert így merőben más élményt kapunk, mint amit elvártunk volna egy Ted Bundy-ról szóló film kapcsán (az már más kérdés, hogy, ha valaki arra számított, többet megtud a gyilkosságokról a film megnézése után, az csúnyán csalódni fog). De hogyan is tudnánk meg többet, az egész ügy homályba burkolózik, Bundy 30 gyilkosságot ismert be élete végén, de legalább száz esetet hoznak összefüggésbe a nevével, amely valószínűleg már sosem lesz bizonyítva. A film, ha akarna, se tudna állást foglalni.

Na de mit kapunk e helyett? Egy sármos joghallgató srácot, aki (bár kissé hátborzongatóan egyszerű módon) megismerkedik egy lánnyal, s onnantól kedve boldogan él(né)nek hármasban a nő kislányával. Élnének, ha nem történnének szörnyű gyilkosságok a környéken, egy átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány ismeretlen ugyanis kegyetlenül brutális módon gyilkol meg fiatal lányokat, s a gyilkosságok között kísérteties hasonlóságok mutatkoznak. Ráadásul a fantomképek a megszólalásig hasonlítanak erre a pasira, aki főnyereménynek tűnik első látásra. Mit tehetne ilyenkor az ember lánya? Hát azt, amit a Lily Collins által alakított barátnő, Liz teszi. Neki köszönhetjük a film egyik legnagyobb csavarját, ami hiába lenne kézenfekvő, mégsem gondolunk rá feltétlenül. Lizt mérhetetlenül megviseli Ted börtönbe kerülése, a film nagy részében egy megtört nőt látunk, aki elveszettnek tűnik Bundy nélkül.

Ted Bundy, villants egy hollywoodi mosolyt a kamerának!

A film két legnagyobb meglepetése a két főszereplő. Nyugodtan kijelenthető, hogy mind Lily Collins, mind Zac Efron bebizonyítja, hogy igenis tudnak ők, ha akarnak. (Erről azért eddig egyik sem tudott meggyőzni igazán). Efron tökéletes Bundy, végre egy karakter, aminek jól áll a színész ripacskodása és az az ambivalens érzés is, amit vele szemben táplálunk. Efront vagy rajongásig szereti valaki, vagy a világ legrosszabb színészének tartja. S éppen ez volt az, ami miatt működött ebben a szerepben. Ez az egyszerre csábító és őrületbe kergető stílus. S hát mi is volt a helyzet Bundy-val? Számos brutális gyilkossággal vádolták, mégis fiatal lányok százai vettek részt a tárgyalásokon csak azért, hogy láthassák őt. Minek lehet ezt nevezni? Őrületnek? Vagy kíváncsiságnak? Vagy a kettő keverékének? Vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy Ted Bundy remekül tudta kihasználni saját adottságait, amelyeknek köszönhetően az amerikai médiát alkalomadtán az orránál fogva tudta vezetni (s lássuk be: szorult bele némi spiritusz, ha a saját tárgyalásából egy széles körben sugárzott médiaeseményt tudott kreálni). Azt is tegyük hozzá gyorsan, hogy egy sármos, megnyerő stílusú és karizmatikus fiatalemberről sokkal nehezebben hisszük el, hogy elkövette mindazt a szörnyűséget, amellyel Bundy-t vádolták. Itt válik érdekessé a film fő narratív szála is: nem az a kérdés, hogy a főszereplő ártatlan, vagy sem, hanem, hogy a hatóságok valóban rá tudják-e bizonyítani a gyilkosságokat. Az pedig külön érdekes, hogy bár ismert tény, mi lett Ted Bundy sorsa, de különböző eszközökkel sikerül elérnie azt, hogy mi nézők (még ha minimálisan mértékben is) azért szorítsunk az állítólagos sorozatgyilkosnak. Még akkor is, ha az illető átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány személyiség volt, a tetteiről nem is beszélve.

Joe Berlinger idén már előrukkolt egy Bundy-val foglalkozó dokumentumfilm-sorozattal (Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes), s vélhetően nagyon érdekelhette a téma. Az ott szerzett tapasztalatait, valamint a dokumentarista eszközöket sem mellőzve játékfilmes köntösben prezentált nekünk egy érdekes megközelítést Bundy-ról mint emberről, illetve az ő környezetéről, az emberi kapcsolatairól, valamint a tárgyalásáról. A végeredmény pedig átkozottul izgalmas, elgondolkodtató, s helyenként még szórakoztató is. Zac Efront pedig üdvözöljük a drámai színészek táborában.

dráma | életrajzi | krimi | thriller

Liz odavan a szemrevaló, már-már ideális férfinak tűnő Tedért. Közös életük tökéletesen alakul egész addig, míg Tedet emberölés vádjával le nem csukják. A bizonyítékok... több»

1