2019.06.07 11:48 Berto49 Olvasottság: 165x
1

Humoros resistance

Nem csoda, hogy Franciaországban több évtizedig nézőszám rekordot tartott és világszerte is nagy sikert aratott. A fordulatos, pörgő cselekmény mellett ezt a II. világháborúban játszódó vígjátékot három komikus „nagyágyú”, két francia (Bourvil és Louis de Funés) és egy brit (Terry Thomas) szereplése fémjelzi. Hasonló filmként a „Babette háborúba megy” címűt tudom megemlíteni. A két francia alakítása igazi karfacsapkodós, végig pokolian mulatságos jeleneteket eredményezett.

A francia és angol évszázados ellentétet kifigurázó mozzanatok erősen hozzájárultak a sikerhez. Mindkét komikus pályafutásának csúcsain járt. De Funés ősz parókás karmesterként, Bourvil átlagos mesteremberként a manapság nélkülözhetetlen(?) altesti humorforrást mellőzve parádés módon játszott. Mindig újabb nevetséges és meglepő fordulatok gördítették tovább a cselekményt. Kiaknázták az idegen nyelv ismerete nélküli helyzetkomikumot is, elég, ha csak az „Ich bin beteg” szófordulatra emlékezünk vissza. Mindeddig ismeretlen volt előttem ez a film, de véletlen felfedezése során új kedvencemmé avanzsált. A remek magyar szinkron (Bourvil = Pathó István, de Funés = Suka Sándor) fokozta a film élvezhetőségét.

Humoros resistance

Milyen kár, hogy Bourvil szörnyű betegsége (Kahler-szindróma) és halála megakadályozta a színész párost további remekművek elkészítésében. A franciák emlékezete viszont megőrizte a népszerű aktort, mert 2005-ben egy szavazáson előkelő helyen, az első tíz között bekerült a „minden idők legnagyobb franciái” közé. Teljesen jogos ez a helyezés!

háborús | kaland | vígjáték

A II. világháború alatt egy angol nehézbombázót a német légelhárítás lelő Párizs felett. Legénysége ejtőernyővel menekül, de a megszállt városban mindenki őket üldözi.... több»

1