2020.08.19 21:32 Recensor Olvasottság: 819x
6

Kiváló kémfilm

Tony Scott 2001-es kémtörténete, a Spy Game a 70-es és 80-as évek hidegháborús világát idézi, melyben a szemben álló nagyhatalmi tömbök hírszerzőkön keresztül próbáltak előnyökhöz jutni a másikkal szemben.

Spoiler nélkül, a film promotálásakor is elárult sztori a következő: Nathan D. Muir (Robert Redford) a központi figura, aki a CIA -nél dolgozik, ám nyugdíjba vonulása előtti utolsó munkanapján (sok évtizedes szolgálatát maga mögött hagyva) még mindenképp meg akarja menteni a biztos haláltól egy kollégáját. Az illető egy általa korábban beszervezett és kiképzett tehetséges ifjú újonc, Tom Bishop (Brad Pitt), aki Kína egyik jól őrzött börtönében raboskodik (mint elfogott CIA ügynök).

Kiváló kémfilm

A forgatókönyv visszatekint a két férfi közös múltjára, megismerkedésükre, majd Bishop kiképzésére is, melynek egyik helyszíne éppen Budapest. Szívmelengető látni a pesti utcákat a filmben, melyeken a két nagy színésztehetség, Robert Redford és Brad Pitt koptatják a flasztert. A sztori számtalan nagy fordulatot és meglepetést hoz, melyek a film utolsó szakaszára komoly konfliktusokat tartogatnak. A két jól képzett kém viszonya megromlik, de Muir végig felelősnek érzi magát fiatalabb kollégájáért.

A Kémjátszma egyszerre izgalmas kémtörténet, pörgős krimi és elgondolkodtató dráma, melyben nagy szerepet kap az önfeláldozás. A film végén a néző csak maga elé mered, és a zárás hatása alá kerülve ücsörög (legalábbis én így voltam ezzel). Kevés manapság az olyan film, amelyen el lehet és el is érdemes gondolkodni, de a Spy Game ilyen. Amellett kiválóak az üldözéses jelenetek, remek a rendezés (elismerés Tony Scottnak) és kiemelkedő Redford, illetve Pitt játéka is.

Ami a többi szereplőt illeti: Catherine McCormack alakítása említhető még meg, aki a ravasz és Bishop fejét elcsavaró mozgalmárnő szerepében szerintem nagyot megy (nekem a Rettenthetetlenben volt eddig legemlékezetesebb).

A Spy Game az egyik legjobb kémfilm, amit eddig láttam. Végül még egy szó a képi beállításokról: szerintem nagyon színvonalas a film fényképezése, melyre azonnal felfigyel az ember a számtalan ügyes beállítás díjazása közben. Értékelésem: 85%, részletezve: alapsztori: 85%, rendezés: 90%, színészi teljesítmények: 90%, látványvilág: 75%.

akció | krimi | thriller

Nathan Muir (Robert Redford) minden idők egyik legjobb CIA ügynöke volt, már csak pár napja maradt a nyugdíjazásáig. Tanítványával, Tom Bishoppal (Brad Pitt) hajdanán bejárták... több»

6