2020.08.29 09:55 Kóborló Olvasottság: 425x
3

Kígyótámadás

Régóta tervezgettem már, hogy megnézem ezt a korai angol horrorfilmet, hisz a szereposztása ha nem is parádés, de mindenképp szóra érdemes (Klaus Kinskivel (1926–1991) és Oliver Reeddel (1938–1999) – igencsak jól csengő nevek voltak a filmes szakmában).

Nos, ami már a film első 5-10 perce után egyből feltűnt nekem, az a minősége. Hisz előbb mondanám eme alkotásra, hogy kimondottan tévéműsorokra gyártott film, és nem egy olyan produkció, amit elsősorban a mozik kínálatába készítettek. Ami persze nem igaz, hisz a filmet nemcsak az Egyesült Királyság mozijaiban vetítették, hanem az amerikai mozik műsorai közt is megtalálható volt, végül pedig kicsivel több mint 5 millió dolláros bevételt termelt csak az amerikai mozikban.

Kígyótámadás

Magát a megszületését sem lehetett egyszerűnek nevezni, hisz volt itt stúdióváltás, és még a stábtagok közül is elhagyták páran a készülő filmet (operatőr és rendező). Az egész történet ott kezdődött, hogy egy bizonyos Alan Scholefield író 1977-ben megjelentette Venom címen a film alapjául szolgáló könyvet, amire a Paramount Pictures egyből le is csapott, és felkeresték a korszak egyik legismertebb színészét, Sean Conneryt, hogy vállalja el a készülő film főszerepét, ezt viszont a neves színészlegenda visszautasította, és pár évig parkolópályára került a projekt.

Majd a stúdió eladta a megfilmesítési jogokat egy kisebb angol stúdiónak, a Hand Made Filmsnek, akik 1981 elején belekezdtek a forgatásba. A rendezői székbe sikerült egy igencsak neves rendezőt leszerződtetni Tobe Hooper (1943–2017) személyében, aki elkezdte a forgatásokat. Viszont egy kis idő múlva a rendező kreatív ellentétekbe ütközött a film producereivel, és csapot-papot otthagyva távozott a készülő film rendezői székéből. Így került a helyére a kevésbé ismert Piers Haggard, aki viszont kukázta az addig leforgatott jeleneteket, és a saját szája íze szerint forgatta le a filmet.

A színészek közt is dúlt a feszültség, egyes pletykák szerint Klaus Kinski és Oliver Reed csak a forgatások ideje alatt tudott egy légkörben tartózkodni, annyira elmérgesedett a helyzet köztük. Klaus Kinski a stábtagok közt sem volt túl népszerű, sokszor elkésett a forgatásokról, és sokszor előfordult, hogy nem volt épp kedve az adott jeleneteket eljátszani. Tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy nem volt könnyű eme film születése.

A történet egyik legnagyobb problémája, hogy szinte teljesen feszültségmentesre sikeredett. Engem egy percre sem sikerült magával ragadnia. Nem mondanám, hogy unalmas volt, egyszerűen csak nem sikerült a készítőknek kiaknázniuk a benne rejlő potenciált. A színészi alakításokat nem nevezném rossznak, illetve a történet egy valós félelmet próbált megközelíteni, méghozzá a kígyóktól való félelmet. Mondjuk, az kimondottan tetszett, hogy a filmben látható fekete mambát valódi tulajdonságokkal ruházták fel, és nem akarták elferdíteni a valóságot erről az igazán veszélyes kígyófajtáról. Technikai megvalósításokról kár is beszélni a filmnél, hisz mint említettem, sok esetben olyan érzésem volt, mintha egy tévéfilmet néznék, szóval e téren egy tévéfilm szintjén volt a produkció.

A film befér az állatos horrorfilmek által támasztott zsánerek közé, viszont a kígyón kívül nem sok értékelhető tulajdonságot sorolhat fel eme alkotás a horrorfilmek palettáján.

60 Venom  (1981)

horror | thriller

Egy angol úri család sofőrje és a házilány összeáll, hogy elrabolják a család tizenegy éves kisfiát, hatalmas váltságdíj reményében. Azonban nem számolnak a család... több»

3