2020.10.03 19:22 Kóborló Olvasottság: <100x
2

Égetnivaló kölkök

Szinte már minden ünnepre van valamifajta horrorfilm, ezért hát a születésnap sem maradhat ki egy horrorrajongó számára. Így botlottam bele az 1981-ben bemutatott, Bloody Birthday című amerikai horrorfilmbe, aminek eredetileg nem is ez lett volna a címe, hanem csak simán Boldog születésnapot, de ezt megváltoztatták Véres születésnapra, mert 1981-ben hasonló címmel készült egy kanadai slasher horror is Happy Birthday to Me címmel. Na de nézzük, hogy mivel is szolgál a Bloody Birthday című horrorfilm!

Először is, kissé meg vagyok fogva ennél a filmnél, hisz nem túl nagy spoiler, ha leírom, hogy itt a gyilkosok a gyerekek (pontosabban három gyermek, akik egy adott napon születtek, méghozzá egy napfogyatkozás ideje alatt), hisz ez a film tartalomleírásában is elolvasható, vagy akár az előzetesében is látható. Azért érzem magam kissé megfogva, mert igazán rég nem tudott egy film gyilkosa/gyilkosai ennyire sok érzést kiváltani belőlem, mint az itt látható gyerekek. Pokoli kegyetlenek, egyáltalán nem válogatnak, és végre nem valami démoni megszállás következtében teszik tetteiket, hanem csak egyszerűen gonoszak, viszont mindezek mellett mégiscsak gyerekek. Van egy olyan érzésem, hogy pont erre a fajta kettős érzésre próbáltak kissé rájátszani a készítők, és hát engem ezzel meg is vettek.

Viszont sajnos történetileg megvan ennek az árnyoldala is (amit viszont már a spoiler elkerülése érdekében nem írnék le). A lényeg, hogy a film egy pontján megpróbálja ezt a fajta gonoszságot megmagyarázni, ami szerintem totál fölösleges. Azon kettős érzések, amiket a gyilkosok kiléte szolgáltat a nézőnek, nagyon el tudtak volna csúszni, ha mondjuk gyenge színészkedést kapunk a gyerekektől, de nem így lett szerencsére. Pokoli jól hozták a karaktereiket. Sajnos viszont ezt a filmet a gyermekkarakterek viszik el a hátukon, merthogy a felnőtt karakterek közel sem hoznak hasonló szintet. Ami viszont gond, hisz történetileg legalább egy felnőttnek komoly szerepe van a filmben.

Vannak bizonyos dolgok is a filmben, amik már kissé irracionálissá teszik a történet hihetőségét (szerencsére nincs ezekből sok, de azért akad egy-kettő), és ezért talán kissé savanyú szájízt okozhat a nézőjében. A legtöbb elhalálozásra nem mondhatjuk, hogy túlzottan kreatív vagy véres lett. Viszont hatásosak.

Mindent egybevéve egyáltalán nem lett rossz film a Bloody Birthday című horror. Kár azokért a hibákért, melyeket mind a történetben, mind egyes karaktereknél elkövettek, mert ha ezek nem lettek volna, egy sokkal kiemelkedőbb horrorfilmet tisztelhetnénk benne, így viszont ez csak egy korrekt közepesre elegendő.

horror | thriller

A teljes napfogyatkozás csúcspontján három gyermek születik. Mivel az égi jelenség hatással van az újszülöttekre, 10 évvel később lélektelen gyilkosokká változnak, akik... több»

2