2020.11.09 11:47 rainman Olvasottság: 734x
5

Megérte?

1969-ben javában dúl a vietnami háború. Az a háború, amely talán a hidegháború legértelmetlenebbje volt, és sokkal inkább volt presztízs harc az amerikai és szovjet hatalom között. Az Ashau-völgy egy stratégiai fontosságú terület, amelyen keresztül a Vietkong elláthatta utánpótlással a csapatait. Több időben, több területen zajlottak elkeserítő harcok. A film az egyik, a 937-es, a katonák között csak Hamburger Hill néven levő magaslat ostromát mutatja be.

Az előretörő amerikai 101-es, légideszantos hadosztály katonái nem tudhatták, hogy egy védművekkel, bunkerekkel jól védett, harcedzett észak-vietnami ezreddel találják magukat szemben. Tíznapos, öldöklő harc után, hatalmas veszteségek árán sikerült csak elfoglalni a magaslatot. „Az egyik fára az egyik deszantos kartont tűzött ki, melyen a magaslat új neve, a Hamburger Hill állt. Egy bajtársa később kiegészítette a feliratot egy rövid, de igencsak kifejező mondattal: Megérte?”

Megérte?

A film ennek a harcnak állít emléket, illetve nyújt bepillantást az amerikai katonák vietnami hétköznapjaiba, egy szakasznyi katona történetén keresztül. Az egész film nagyon valóságszagú, véres. Jók a párbeszédek, ezen keresztül jól átjön az egész háború értelmetlensége és a harcoló katonák megvetése hazájukban. De a karakterek sajnos nincsenek jól kidolgozva, így kissé száraz a film. Sorra hullanak el a szakasz tagjai, de nemigen tudunk értük izgulni, mert így, hogy nincs igazán személyiségük, csak egyek a sok közül. A film legjobb részei így nem igazán a harcjelenetek, amelyek ugyan kellőképpen véresek és valósághűek, hanem a csata szüneteiben való beszélgetések és merengések a katonák között.

Elkerülhetetlen az összehasonlítás az egy évvel korábban készült, klasszikus, szintén vietnami háborús filmmel, A szakasszal! Oliver Stone klasszikusa nem véletlenül vált etalonná a háborús drámák között. Összehasonlítva sajnos a Hamburger Hill minden téren elvérzik. Míg Stone filmjében egy karakteren (Chris Taylor, az önkéntes újonc) keresztül vezet be a háború borzalmaiba, ezáltal van kiért szorítani, addig a Hamburger Hillnél a sok karakterben felhígul a tartalom.

Szintén elbukik, ha Stanley Kubrick szintén 1987-es klasszikusával, az Acéllövedékekkel hasonlítjuk össze. A háborús filmek kedvelői bátran tegyenek vele egy próbát, de aki igazi, mély háborús drámát keres, annak nem ez lesz a filmje!

akció | dráma | háborús | thriller

A Hamburger Hill igaz történetet dolgoz fel. A 101-es ejtőernyős osztag azt a feladatot kapja, hogy foglalja el a 937-es magaslatot. Tíz napig tart az öldöklő harc a Hamburger... több»

5