2021.02.28 19:15 Anti007 Olvasottság: 376x
1

A határainkat feszegető kísérlet

Több megtörtént eseményen alapuló filmet láttam már, de ez volt talán eddig a legkeményebb. Teljesen át tudtam élni, és szinte már alig vártam, hogy "szabaduljak".

A Stanfordi börtönkísérletet 1971 nyarán végezte Philip Zimbardo pszichológia professzor. Azt szerette volna kideríteni, milyen hatással van a bezártság az emberekre, illetve a kialakult jogfosztott szerepek alakulását, az őrök és fogva tartott személyek viszonyát vizsgálta, továbbá azt, hogy milyen viselkedési formák alakulnak ki adott körülmények között.

A határainkat feszegető kísérlet

A kísérletben résztvevőket újsághirdetés alapján toborozták. Napi 15 dollárt ajánlottak fel a kéthetes "börtönszimulációért", melyet a Stanfordi Egyetem Pszichológiai Tanszékének alagsorában kialakított börtönben hajtottak végre. Zimbardo csapata 70 jelentkezőből választotta ki a 24 leginkább egészségesnek és pszichológiailag is stabilnak bizonyuló fiatalt. A srácok egy "poénnak" vették az egészet, egy könnyű pénzkereseti lehetőségnek, azonban a kísérlet olyan előre nem látható irányt vett, amire egyikőjük sem számított.

A kutatócsoport felosztotta két részre a srácokat, így alakultak ki a szerepek, a "rabok" és az "őrök". A kísérlet alatt az őröknek a fizikai bántalmazáson kívül gyakorlatilag minden szabad volt. Elég hamar felszínre tört bennük a felsőbbrendűség érzése, ezt kihasználva pedig egyre jobban kezdett elfajulni a helyzet. Már a második napon megalázó bánásmódjuknak köszönhetően a rabok kezdtek összefogni és visszavágni. A szerepeket egyre jobban megélték, és végül a kísérletvezetők kezeiből is kicsúszott az események irányítása, ami oda vezetett, hogy 6 nap után a kéthetesre tervezett kísérletet azonnal meg kellett szakítani.

A kutatás bizonyította, hogy az ember cselekedeteit alapvetően a szituáció, és nem a személyisége határozza meg. A film nagy pozitívuma mindenképp a kísérlet hiteles bemutatása, mely tényleg egy az egyben a megtörtént eseményt tárja elénk. Kyle Patrick Alvarez rendező megmutatott mindent, amit erről a kísérletről tudnunk kell, azonban egy kicsit jobban bemutathatott volna egy-két karaktert. Bár így is sokkoló a film, de izgalmasabb lett volna a szereplőkről kicsit többet megtudni; gyakorlatilag nincs életük, minimális dolgokat tudhatunk róluk.

Akit érdemes megemlíteni, az a professzor (Billy Crudup), aki jól alakítja a saját személyiségét, továbbá a határait feszegető Zimbardo, a szerepét legjobban élvező őr (Michael Angarano), illetve a 8612-es rab (Ezra Miller). Mindent összevetve a The Stanford Prison Experiment nem könnyű film, az biztos. Én elhittem, amit láttam, szinte át is éltem a rabokkal együtt, ami tényleg kemény lehetett, a végén rendesen felszabadultam, amikor lezárták a kísérletet. Aki bírja a keményebb lelki terrort, annak mindenképp ajánlom a filmet, mert érdekes, hogy egy adott szituáció mit hoz ki az emberekből.

A kísérlet, mely tankönyvek része, de soha többé nem lehet megismételni.

dráma | életrajzi | thriller | történelmi

A Stanford Egyetemen Dr. Philip Zimbardo 1971-ben egy kísérlethez hetvenöt diák közül véletlenszerűen kiválaszt huszonnégyet. A társaságot megfelezi, és kialakítja a... több»

1