2021.06.24 18:03 Kóborló Olvasottság: <100x
3

Ígéretes kezdés, majd tömény unalom

Több szempont miatt is kimondottan kedvelem a 80-as évek horrorfilmes felhozatalát. Egyrészt, mert ebből az évtizedből származik a legtöbb olyan horrorfilm, ami miatt már gyerekként is elkezdtem rajongni a műfajért. Másodrészt pedig szerintem a 80-as évek horrorgyártása adta a legtöbb klasszikust a zsánernek. Virágzott is rendesen a műfaj, talán a legtermékenyebb időszaka volt a horrornak, és emiatt kimondottan nagy örömmel kezdek bele minden olyan filmbe, ami eme időszakból származik, és még nem volt szerencsém hozzá.

Az 1988-ban bemutatásra kerülő The Unholy (ami érdekes módon idehaza nem A szentségtelen címen jelent meg, hanem Az átkozott címen futott) is egy olyan film volt, amihez mind ez idáig nem volt szerencsém, vagyis azt hiszem. Régóta szemezgettem már vele, de mindig elnapoltam a megtekintését, méghozzá azért, mert hiába olvastam róla aránylag nem rossz véleményeket, valahogy az előzetese annyira nem tudott meggyőzni. Olyan érzésem volt az előzetese alapján, hogy tipikus tucatfilm, ami semmi extrával nem tud szolgálni, de valahogy mindig belefutottam, amikor a 80-as évek horrorfelhozatalából szemezgettem, és talán pont emiatt került a figyelmem középpontjába a napokban.

Ígéretes kezdés, majd tömény unalom

Mint ahogy már fentebb írtam is, valószínűleg ez idáig nem volt szerencsém ehhez a filmhez, de ebben egyáltalán nem vagyok biztos, mert sajnos jelen filmünk esetében egy olyan alkotásról beszélhetünk, ami képes volt kimondottan ígéretesen indítani, viszont az erős kezdése után elképesztő unalomba fullad. Emiatt pedig egy totálisan felejthető alkotássá válik, amit végképp nagyon sajnálok, mert több olyan pontja is van a filmnek, ami miatt sokkal jobb értékelést is írhatnék róla.

Kezdésnek ott van a már említett erőteljes kezdés, ami nemcsak, hogy igencsak vérbőre sikeredett, de kellően brutálisra is. Aztán ott van a története, ami ismételten egyáltalán nem rossz. Továbbá kapunk egy-két ismertebb színészt is a produkcióhoz, mint például a főszerepben látható Ben Crosst (1947–2020), vagy a szintén fontos szerepet betöltő (bár sokkal kevesebb játékidőt kapó) Hal Holbrookot (1925–2021). A legnagyobb gondom az volt, hogy hiába eme remek színészek, valahogy erőtlennek éreztem az alakításaikat.

Aztán ott volt egy másik igencsak fontosnak mondható tényező is a filmmel kapcsolatban, a speciális és vizuális effektekért felelős személy neve, Bob Keen (aki többek közt olyan filmeken dolgozott, mint az 1987-es Hellraiser, az 1990-es Az éjszaka szülöttei, vagy az 1992-es Kampókéz, de még bőven lehetne sorolni). Viszont számomra a vizuális és speciális effektek terén is igencsak vegyesre sikeredett a megítélése a filmnek, merthogy tényleg voltak benne kimondottan ígéretesnek mondható megjelenítések, de a végére (ahová a legtöbb puskaport kellett volna tartogatni) nem csupán, hogy elfogytak, de ráadásul igencsak gyengécskére is sikeredtek az effektek.

Továbbá a film hangulata sem lett jól eltalálva, mert hiába dolgoznak a misztikus környezet felépítésén, egyszerűen annyira kevés cselekményt láthatunk közben, hogy egyszerűen az unalom megöli a történet misztikumát. Mindent egybevéve egy kimondottan gyenge film lett, amiből sokkal, de sokkal többet is ki lehetett volna hozni szerintem.

horror

A történet egy New Orleans-i templomban játszódik, ahol két pap évekkel korábban szörnyű halált halt. Az egyház Michael atyát (Ben Cross) kéri meg, hogy vegye fel a küzdelmes... több»

3