2021.07.24 11:05 Harper Olvasottság: 1018x
5

Fekete Özvegy - gyenge sztori, közepes látványvilág

Vártam már ezt a filmet, mert nagy Marvel rajongóként kíváncsi voltam a karakter előtörténetére és arra, hogy egy női rendező (Cate Shortland) vajon mit tud kihozni Natasha Romanoff spin-off sztorijából. A végeredmény számomra meglehetősen vegyes lett annak dacára, hogy Scarlett Johansson végül is nem okozott csalódást. A legfőbb gond ugyanis nem vele van, hanem az alaptörténet fantáziátlanságával, a rejtélyes, lebegő "Vörös szoba" gagyiságával és a rengeteg kihagyott lehetőséggel. No meg azzal, hogy az egész kevéssé koherens, a főgonosz Dreykov (Ray Winstone) alakjával együtt (akiről igazából nem derül ki, hogy mi a fenét akar és miért).

A másik probléma, hogy Natasha Romanoff alakja szinte kiált egy oroszországi gyermekkorért, amit nem kapunk meg, csak egy Ohio állambeli átlag amcsi tinilány zavaros múltját, furcsa nevelőszülőkkel. A kevéske filmbeli humorról az apa, Alexej alakja gondoskodik, akit a nagy darab, 190 centis David Harbour alakít. Jónak tartom a kishúgot, Jelenát játszó Florance Pugh játékát is, mely szinte háttérbe szorítja Johansson kisasszonyt. Ám a gyenge alapsztori mindezek dacára is nagyon zavaró, mert inkább egy hiteltelen katyvaz, mint jól kitalált script.

Fekete Özvegy - gyenge sztori, közepes látványvilág

A kémnők vagy özvegyek nőgyógyászati ivartalanítása (operációval - melyről az egyik jelenetben mesél Jelena)), majd kiképzésük a felhők között éppúgy gagyi, mint a vörös por, mely hatástalanítja hipnózisukat. Valahogy "ZS" kategóriát idéz az egész. Ugyanakkor a látványvilág jobb egy fokkal: kapunk remek üldözéseket, bunyókat, helikopteres akciókat és számtalan pörgős scene -t. Nehezen érthető viszont, hogy két remek színésznő miért kapott gyenge karaktert: Rachel Weisz és Olga Kurylenko. Utóbbi szinte statiszta a filmben, mivel egy kőarcú biorobotnőt alakít, előbbi pedig egy ellentmondásos, hol ide, hol oda pártoló figurát kap. Mindkettő rossz választás és nem is ad lehetőséget a kiemelkedő játékra. A Fekete Özvegy (Black Widow) messze nem fér fel a 10 legjobb Marvel-film listájára (ahol például nálam a Vasember 1., a Bosszúállók 3., Thor Ragnarök, Galaxis őrzői szerepel), de nézhető kategória és egy 50%-os értékelést mindenképp megérdemel. Jobbat csak akkor kaphatott volna, ha gondosabb forgatókönyvvel rukkoltak volna elő és egy sokkal koherensebb alap-történettel. Dreykov alakja ugyanis teljesen kidolgozatlan, ahogyan végső céljai is homályosak, így az egész értelme kérdőjeleződik meg (legalábbis számomra). Ami Scarlett Johanssont illeti: jobban néz ki még mindig 36 événél, bár tény, hogy sokat vesztett fénykorából; viszont hozza a karaktert, annak minden stílusjegyével együtt. Kíváncsian várom a további folytatásokat az új Pókembert még idén, aztán a legújabb Doktor Strange részt és az új Thort 2022 tavaszán, illetve a Fekete Párduc kettőt és a Marvel Kapitány kettőt 2022 második felében.

akció | kaland | sci-fi

Egy veszélyes csoport felfedi Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) múltjának legpiszkosabb részleteit, az orosz kémnő ezért kénytelen szembesülni a korábbi életéhez... több»

5