2021.08.12 20:26 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 136x
1

J. T. Walsh emlékére

Nem volt egy hősszerelmes, nem küzdött robotok és zombik ellen, nem lőtte halomra a gonoszokat. Nem váltotta meg a világot, de mégis... Zseniális színész volt, és ezt minden szerepében bebizonyította. Ebben a tökéletes kis moziban is egy üde színfolt volt, ahogyan a pszichopata kamionsofőr szerepében játszott. Mégis, valahogy nem vált ikonná Hollywoodban, az okát viszont még ma sem értem, és fel nem fogom. Nagy szerencsénkre a rendező, Jonathan Mostow rá gondolt elsősorban, és nem is okozott csalódást a szerepben.

A film egy igazi road movie, thriller elemekkel tarkítva. Szép képekkel operáltak, és a történet is nagyon ütős. Komoly előzményfilmekből lesett el egynéhány ötletet, gondolok itt a Párbajra és az Őrületre, aminek egyes kockái hasonlítanak vagy fellelhetőek ebben a moziban. De ezzel nekem nincs is bajom, hiszen azért a film egy önálló keretes történet, szépen felépítve és ellátva velős tartalommal.

J. T. Walsh emlékére

Douglas Milsome keményen odarakta magát, és a táj szépségét és vadságát szem előtt tartva végig ezer fokon pörgette a filmet. A másik két főszereplő Jeff Taylor (Kurt Russell) és Amy Taylor (Kathleen Quinlan), a középkorú házaspár, akik új életet akarnak kezdeni, és belevágnak a hosszú autóútba az új Grand Cherokee dzsipjükkel. Gyönyörű tájak, amiktől eláll az ember szava és lélegzete, Amy és Jeff éppen az új helyzetről beszélnek, hiszen nem kis dologra vállalkoztak. Ám a kocsi minden látható ok nélkül leáll a rekkenő hőségben.

Mielőtt a házaspár kezdene bepánikolni, megjelenik egy kamion, és a vezető, Red Barr (J. T. Walsh) készségesen felajánlja szolgálatait, ha már ő sem tudja megjavítani a kocsit. Jeff hezitál, de nagyon félti az új kocsit, ezért megbeszéli az asszonykával, hogy ő ottmarad a kocsinál, Barr pedig elviszi Amyt a legközelebbi kocsmáig vagy útszéli bárig, ahol segítséget tudnak kérni. Jeff sóhajt egy nagyot, és igent mond az ötletre, majd szomorúan és kissé fáradtan nézi, ahogyan a hatalmas, csőrös kamion, a Peterbilt 377-es eltűnik a semmiben.

Elkezdődik a játék a meleggel és az idővel. Egyszer csak a szereléshez abszolút nem konyító Jeff felnyitja a motorháztetőt, és látja, hogy lóg egy vezeték. Hősünk addig spekulál, míg meg nem találja a helyét. Egy mozdulat, és a motor életre kel, mire Jeff kaján vigyorral, tövig taposva a gázt Amy nyomába ered. Amint az első ételbárhoz ér, a Belle's Dinerhez, egyből berohan, és elkezd kérdezősködni, de csak gyanakvó arcokat és lesütött szemeket lát mindenfelé. A dühtől szinte vakon bepattan a terepjáróba, és csodák-csodája, utoléri a kamiont, nyergében a laza és higgadt Barrel.

Bocsi, csak mivel nem hagyhatom ki, csendben annyit hadd jegyezzek már meg, hogy Barr karakteréhez a szinkront zseniálisan eltalálták, Hollósi Frigyes kellemesen reszelős hangja egyenesen lenyűgöző. Szóval Jeff bevág a kamion elé, és ezzel megállásra készteti a monstrumot. Nem lacafacázik, egyből Amyt keresi, fenyegetve Barrt, szinte hisztérikus viselkedéssel csapkodja az ajtókat, rángatja a raktér lakatját, majd hirtelen megpillant a messzeségben egy rendőrkocsit.

Boyd seriff (Rex Linn) megáll és meghallgatja a két felet, majd kinyittatja a rakteret. Ám az teljesen üres, Amynek semmi nyoma, így a seriff semmit nem tehet, elhajt és megadja a legközelebbi rendőrőrs címét. Majd Barr egy gúnyos mosollyal elhajt. Jeff elkezd iszonyatosan pánikolni, és nemsokára rájön, itt nem babra megy a játék, hanem egy bűnbanda karmaiba került, aminek Barr a vezetője, és bizony a legtöbb alkalommal meg is ölik azokat, akiket elrabolnak.

Earl (M. C. Gainey) és Billy (Jack Noseworthy), a banda két tagja vakon követik Barrt, aki hamarjában közli kétségbeesett hősünkkel a feltételeit felesége szabadon bocsátásáról. Az események felgyorsulnak, Jeff elhatározza, hogy mindenáron kiszabadítja Amyt. Russell, aki szerepe szerint egy átlagos kisember, aki a film végére "megemberesedik", átlépi saját árnyékát, és szembeszáll a túlerővel.

Nekem a beállítások és jelenetek is végig tetszettek, főleg az üldözéses részek, ráadásul, mikor a kamionon függeszkedést vették fel, az nem kis kaszkadőri munkát sejtetett. Dinamika, izgalom, zseniális színészi játékok, feszültség. Minden, ami kell egy ilyen filmbe, és szerencsére Mostow nem spórolt semmivel. A tetőpont is tökéletesen illeszkedik a történetbe, semmilyen hiányérzetünk nem lehet. Egy viszonylag szerény költségvetésből kerekedett ki a filmünk, ami Utah és Kalifornia államban készült. Kurt Russell kimaxolja a szerepet J. T. Walsh-sal együtt, plusz látszik is a filmen, hogy nem először játszanak együtt, ismerik egymás minden rezdülését...

Akárhányszor látom, mindig megnézem, újra és újra. Egyszerűen kihagyhatatlan és megismételhetetlen alkotás. J. T. Walsh, nyugodj békében! Ott fent már biztosan kapsz komolyabb szerepeket is.

dráma | krimi | misztikus | thriller

Jeff Taylor és felesége, Amy Kalifornia felé tartva az Új Mexikói sivatagon hajtanak keresztül, amikor egy váratlan balesetnek köszönhetően az autójuk felmondja a szolgálatot a... több»

1