2021.10.02 23:12 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 229x
4

Pedig az északi horrormozik ütősek

Sajnálom, hogy egy kicsit lelombozom az északi ( dán, finn, norvég, svéd, izlandi) horrorfilmek kedvelőit, de ez nem lett az igazi. Miért? Az én véleményem szerint nagyon sekélyes a történetvezetés, tehát maga a sztori, és a szereplők sem voltak kiemelkedőek, hozzáteszem, sajnos. Igaz, itt nem is volt akkora terük a karakterük kibontására.

Patrik Syversen, a rendező valahogy elment a történet mellett, nem igazán tudta, hogyan is kellene érdekfeszítővé tenni a film menetét. Sajnálom, mert a képi világa csodálatos, és a film időpontját visszavitték 1974-re, ami nem volt rossz húzás. Bocsánat. Nem lett volna rossz húzás, ha tudtak volna vele élni a film készítői valamelyest. A sztori egyszerű, mint a bot. Mondjuk a zsubzsánerétől, a slasher horrortól ez nem áll távol, de azért helló...

Pedig az északi horrormozik ütősek

Én most olyan filmeket említenék meg, mint az exploitation-slasher vonalból Az utolsó ház balra vagy az I Spit On Your Grave. Ezek úgy nagyjából nálam az etalonok a hetvenes évekből, amikor berobbant ez a zsáner a képernyőn. Itt csak egy kétségbeesett és kissé erőtlen próbálkozást láttam. Valahogy nem volt tiszta a minek a miértje. Kinek a kije? Minek a kije? Plusz minek és miért? Érti ezt valaki, mert én nem kifejezetten?

A sztori, mint már említettem, egyszerű, mint a bot. Vannak a turista fiatalok, akik bulizni, sziesztázni akarnak a civilizációtól távol, az erdőben. És vannak a csúnya, gonosz gyilkosok, akiket zavarnak a turisták. Vagy az összes ember? Nem tudjuk meg sajnos, és nemcsak ez a szösszenet a film hibája.

Az 1974 év a Texasi láncfűrészes mészárlás megjelenésének dátuma, ami előtt a készítők tisztelegnek, vagyis próbálkoznak erre utalást adni, de ez csak úgy jött le, hogy eszetlenül szaladgálnak hőseink az erdőben. Viszont. A képi világa meglehetősen letisztult, és szemre tetszetős. Trükköznek a beállításokkal, fényekkel, színekkel egyaránt. Folyik a vér rendesen, na ezzel sincs baj. De valahogy az egész nem lesz átütő. Vagy csak én vártam többet? Simon Boswell egy zseniális zenét komponált a filmhez. Nagyon jók a korhű kocsik, díszletek, a srácok komoly barkói, tornacipői, nadrágjai. Mind-mind visszarepít minket az időben és térben...

Talán megnézem még egyszer, hátha nem voltam kifejezetten jó passzban. És abszolválnám, hogy a színészek gyengék voltak. Igazából kissé elhagyatottak, mert a szerepük ennyit engedett nekik. Ez pedig nagy kár. A táj gyönyörű, de az egésznek mégis szürke és jellegtelen kissé az atmoszférája, ez pedig rendezői hiba. Túlnyomórészt. Mindegy is most már. Egy kis házi sós sütemény és birsalma tea, plusz a kedvenc fotelem, így nagy gond nem lehet. Talán csak a szokásos őszi fáradtság. Az meg az én problémám. Hölgyek, Urak, azért simán nézhető, ne is gondolkozzatok!

56 Rovdyr  (2008)

horror

1974 nyarán négy fiatalt csapdába ejtenek, majd eszméletlenül ébrednek egy erdő közepén. Az ébredés után pedig egy vészjósló vadszkürt hangját hallják megszólalni a... több»

4