2021.10.10 20:44 Eastern79 Olvasottság: 954x
3

Ego trip

A Fontos vagy nekem egy különös film. Egyrészt a témaválasztás miatt, másrészt pedig azért, mert nem fél szembemenni a hagyományos történetvezetéssel. Ugyanis az időseket kizsákmányoló Marla (a szó szerint kegyetlenül jó Rosamund Pike) története tulajdonképpen egy antihős sztori is lehetne, ha nem kapott volna egy ugyanolyan groteszk befejezést, mint amennyire az egész mozi az.

Marla és szerelme, Fran (Eiza Gonzalez) gátlástalanul nyúlja le az idős emberek vagyonát, miközben kiterjedt ismeretségi körüknek köszönhetően a tények elferdítésével kvázi hivatalos jogalapot teremtenek bűncselekményeiknek. Egy napon, amikor legújabb kiszemeltjük, Jennifer Peterson (Dianne Wiest) vagyona körül szaglásznak, nem várt zsákmányra tesznek szert néhány gyémánt képében, amit az öreg hölgy széfjében találnak.

Ego trip

Közben a nő ügyvédje megkeresi Marlát, hogy egy nem túl biztató jövőt vázoljon fel számára arra az esetre, ha nem engedi ki a nőt az állami intézményből. Ekkor már kezd világossá válni számára, hogy olyasmibe tenyerelt, amibe nem kellett volna, ugyanis hamarosan Roman Lunyovval (a zseniális Peter Dinklage) találja szembe magát, aki egy orosz maffiózó, és nem mellesleg Jennifer fia.

Innentől kezdve kettejük macska-egér harcán van a hangsúly, a vérlázító csalásokról átkerül a fókusz Marla különös személyiségére, és a film eléri azt, hogy ezért a törtető és ellenszenves karakterért izguljunk. Mert ha netán mégis a maffiózónak drukkolnánk, hogy majd jól ellátja a "beképzelt picsa" baját, hát csalódnunk kell, ugyanis "hősünk" a haláltól sem fél, és annyira agyafúrt, hogy Lunyov hozzá képest csak egy kiscserkész. Végezetül pedig ismét berántja a kéziféket, mert amikor már tulajdonképpen megkedveltük ezt a nőt, egy abszolút nem várt, azonban mégis kiszámítható fordulattal zárja le a sztorit.

Kitartás, elszántság, lojalitás, bátorság. Ugye, hogy ezekről a tulajdonságokról egy jó ember képe kezd kibontakozni előttünk? Pedig ezek az erények egy olyan emberé, aki másokon élősködik, mégis tudjuk becsülni, ha másért nem, az akaratáért, hogy aztán végül mégis megbűnhődjön mindenért.

Dinklage szinte lubickol a maffiózó szerepében, és a többiek is nagyon jók, de amit Rosamund Pike művel, az egyenesen hátborzongató. Zseniális színésznő, nem vitás, ez a produkció pedig a maga nemében tényleg páratlan. Pimasz, megdöbbentő, izgalmas, és nagyon-nagyon elgondolkodtató, hiszen az összképet tekintve egyfajta társadalomkritikaként is értelmezhető, mennyire elkoptatta már a fogyasztói társadalom a "Fontos vagy nekem" aduászt.

krimi | thriller | vígjáték

Marla Grayson törvényes gondviselőként dolgozik, azonban tisztességtelen és nemtörődöm módszereivel idős embereket forgat ki teljes vagyonukból. Rövidesen nem kis fába vágja a... több»

3