2021.10.23 22:22 heteytomi Olvasottság: 127x
2

Halálos iramban 9 - Egy újfata szuperhős mozi

Még mielőtt mélyebben belemennék a film boncolgatásába, szeretném leszögezni, hogy a Halálos iramban 9 számomra szuperhős filmnek számít. Ennek egy olyan egyszerű oka van, hogy ahogy már korábban is láthattuk, a valóságban szinte (legalábbis véleményem szerint 99%-ban) lehetetlen dolgokat művelnek, hajtanak végre a film karakterei. Akik amúgy elvileg átlagos emberek. Csupán csak jobban vezetnek, nekik ez a szenvedélyük, ők ezen képességüket fejlesztették már-már tökéletesre.

Arra tehát, hogy hogyan hazudtolják meg a fizika szabályait, hogy hogyan győz le egy ember 20 másikat, hogy hogyan tud az összes főszereplő katonákat megszégyenítő technikával harcolni, egyetlen egy megoldás szolgálhat válaszul: ők mindannyian szuperhősök. Innentől a kritika a film első 20 percét spoilerezni fogja, utána azonban már nem kell rá számítani. Tehát ha valaki tovább olvassa, az kérem, ezt vegye figyelembe!

Halálos iramban 9 - Egy újfata szuperhős mozi

Az alapkonfliktus megint Mr. Senkihez köthető, aki most egy világot (ismét) alapjában átformáló eszközt veszít el. Vagyis ez nem teljesen igaz, mert nem tudja ellopni a gonoszunk, de a főszereplőink, miután megérkeznek a lezuhant repülőgép romjaihoz, ahonnan Mr. Senki küldte a jeleket nekik, ők az eszközt megtalálják, majd el is veszítik, mivel felbukkan a múltból Dom öccse, Jakob. Van pár jó poén, a járművek és a táj nagyon szép, de ez a cselekményrész nagyjából ennyiben ki is merül, hogyha pozitívumokat kéne hozzáfűzni.

Ellenben a szuperhősös szál itt kezd el kibontakozni, Roman ugyanis (és ez nem vicc) szó szerint nagyjából 10 katona elől rohan egyenesen, és egyszerűen egyik sem bírja eltalálni. Tényleg, egy darab golyó sem találja el. Itt már néztem egyet, hogy oké, ez már komikus, de mindegy, engedjük el. Utána azonban körülveszik, és Roman felkészül a halálra. Azonban ő egyedül körülbelül szintén 10-15 katonát lelő. Oké. Itt viszont még mindig nem állunk meg, hőseink ugyanis egy aknamezőre érnek, ahol szintén egyikőjük se hal meg, sőt Roman túlél egy aknát, mert pont mellé esik, plusz még rázuhan egy autó is, amit szintén túlél, de hogy azt hogy, azt már nem tudom, a film nem adott magyarázatot.

Ezek után még csomó olyan dolog fog történni, amire más válasz nem lehet, csak az, hogy ők bizony különlegesek. A vicc pedig az, hogy ők ezt a filmben meg is jegyzik, sőt rendesen matematikai levezetést csinálnak arról, hogy ők miért szuperhősök. Ezeket figyelembe véve, vagy ezektől eltekintve azonban a Halálos iramban 9 élvezhető. Igen, élvezhető akkor, hogyha tisztában vagyunk a fenti dolgokkal, és nem úgy fogjuk nézni, hogy úristen, ez lehetetlen. Igen, az (valószínűleg). Na és akkor mi van? Nassolni, picit kikapcsolni, röhögni párszor egy jót, bámulni a képi világot, hallgatni a jó zenéket, és ámulni azon, hogy mennyi dögös autó van, amiket hőseink halál lazasággal csűrnek-csavarnak jobbra, balra, fel és alá.

Aki azonban külön szót érdemel, az Jakob. Szerintem egy jól megírt karakter (habár továbbra sem világos, hogy hogyan lett autóversenyzőből titkos ügynök). Valós fejlődésen ment keresztül, ez a testvéri rivalizálás sok embert érint szerte a világon.

Összességében tehát a Halálos iramban 9 maradt egy nyálcsorgatós mozi, de annak nem rossz. Több szót pedig a történetről nem akarok ejteni, mert ahhoz spoilereznem kéne. Nézzétek meg, hogyha érdekel a leírtak alapján ez az újfajta szuperhős mozi!

Értékelés: nyálcsorgatós mozi: 7/10; akciófilm: 5/10

akció | kaland | krimi | thriller

Dom Toretto családját veszély fenyegeti. Ha meg akarja menteni Lettyt és a fiát, Briant, számot kell vetnie korábbi tetteivel. A csapat újra összeáll, hogy megfékezzék az őrült... több»

2