2021.11.22 20:31 Filmbarbár Olvasottság: 128x
2

Küzdelem a zsarnokság ellen

A vad bolygó nyomasztó és szürreális utazás egy rémálomvilágba, amely csupa kilátástalanság és veszély. Ezt a világot a Draagok uralják, akik bár technikailag kifinomultak, érzéketlenek a körülöttük lévő világgal szemben. A tudás gőgjében semmibe veszik a szintén a bolygón élő Omokat, azaz az embereket, akik hozzájuk képest törpék. Az Omok a Draagok játékszereivé, illetve háziállataivá degradálódnak, ugyanakkor gyűlölik is őket a Draagok (s félnek is tőlük). Sajátos törvényük az, hogy rendszeresen Omtalanítanak, azaz megtizedelik az embereket, így remélve a kordában tartásukat. Terr azonban akaratlanul is áthágja a két csoport közötti határokat, s az Omok egyfajta vezetőjévé válik, akik végül szembeszállnak az elnyomással.

Noha sokan úgy vélik, hogy a film Csehszlovákiának a Szovjetunió elleni harcát példázza, szerintem ez leegyszerűsítő értelmezés. Számomra a történet mindenféle vélt vagy valós elnyomás elleni tiltakozás, amibe ugyanúgy beleérthető a keleti blokk országait fojtogató szovjet gúzs kritikája, mint mondjuk a gyarmatosítás elleni felszólalás, illetve bármilyen elnyomás elleni tiltakozás. A Draagok megfellebbezhetetlennek hitt "bölcsessége" valójában önteltség, ostobaság, előítélet, s akár parabolaként is felfogható ennek a "gondolkodásmódnak" a szatirikus ábrázolása. A felsőbbrendűség nevében és tudatában elkövetett bűnök, a világ jobbá tételének címszavával kiirtott emberek története ez a film, persze nem konkrét eseteké, sokkal inkább általánosságban. Meglátásom szerint A vad bolygó jajkiáltás az általános emberi szabadságért, és számomra éppen azzal mondta a legtöbbet ez a film, hogy mindig, még a látszólag reménytelen helyzetekben is érdemes küzdeni. Habár a képi megvalósítás gyermetegnek tűnik, véleményem szerint nagyon is szándékosnak tekinthető ez a sutának látszó stílus, ugyanis egyrészt erősíti a történet bizarr és nyomasztó jellegét, másrészt elidegenítő effektusként is szolgál, a nézőt "eltávolítja" a bolygó világától és a Draagoktól.

Küzdelem a zsarnokság ellen

Sajnos nem igazán vetítik ezt a filmet, pedig nagyobb figyelmet érdemelne. Igaz, kissé nehezen befogadható alkotásról van szó, és habár az animációs formából könnyelműen arra lehetne következtetni, hogy valami kalandos gyerekmoziról lesz szó, valójában nem igazán tudnám gyerekeknek ajánlani (még talán a nagyobbacskáknak sem feltétlenül). És az is szinte bizonyos, hogy a felnőttek közül sem mindenkinek való, és a megtekintéséhez kell egyfajta lelkiállapot (lehetőleg nem depresszió). Mindamellett viszont filmtörténeti klasszikusról van szó, amelyet érdemes megnézni, aztán pedig elgondolkodni a látottakon.

animáció | sci-fi

A történet helyszíne a Ygam bolygó, melyet a technikailag fejlett óriások, a "Draag"-ok uralnak. Céljuk, hogy kipusztítsák a számukra ostoba, parazita embereket, az "Om"-okat. A... több»

2