2021.11.24 10:54 Lubi Olvasottság: <100x
3

A Honig im Kopf bemutatásakor több mint hét millió nézőjével az év legsikeresebb filmjévé vált Németországban. Kontrasztként, a történetből azonos rendezővel készült 2018-as amerikai önremake alig több mint hatezer nézőt vonzott. Ez mégsem igazolja az eredeti filmek oly sokszor hangoztatott felsőbbrendűségét a belőlük készült remake-ek felett.

Gondoljunk csak bele: a Honig im Kopfból készült, szintén Til Schweiger által rendezett és az eredeti filmhez megszólalásig hasonló, csak éppen világsztárokkal előadott Head Full of Honey eleve kudarcra lehetett ítélve azon a német mozipiacon, ahol mindössze négy évvel ezelőtt a lakosság jelentős része már egyszer jegyet váltott ugyanazon film hazai változatára.

A Honig im Kopf pedig számos ponton kötődik a német kultúrkörhöz. Elég csak a német nyelven megszólaló színészekre, a történetben megjelenő hazai tv-sztárokra vagy az eredeti helyszínekre gondolnunk, mely elemek a remake-ben rendre a világközönség igényeihez igazodnak.

Így a lokálist globálisra cserélő produkció autentikusságától megfosztva egy sokkal általánosabb, vígjátéki sablont követ, még ha ez a cselekmény szintjén nem is jelent egyértelmű változást. A kontextus mégis nagyobb befolyásoló erővel bír, mint azt az egyszeri mozinéző tudatosítaná magában megtekintés előtt. A főszereplő alzheimeres nagypapa szerepe például más kulturális szimbólumokat közöl, mikor a veterán német vígjátéksztár, Dieter Hallervorden játssza, ezzel a drámaibb alakítással koronázva meg hosszú karrierjét. Míg az amerikai változatban az unoka szerepébe saját lányát, Sophie Lane Nolte-t helyező világsztár, Nick Nolte a valós családi köteléken keresztül sokkal szívhezszólóbban képes előadni a nagyapa hattyúdalát.

Ezekhez hasonló nüansznyi értékkülönbségeken túl viszont a két film még vizualitásában is egységes. Az erős fényekre és már-már kiégő fehér tónusokra épülő kameramunka, a lassú jelenetekben is gyorsra vágott, hasonló plánok rövid snittjei, illetve az erőteljes angol popdalok aláfestésnél kiemeltebb szerepben való használata kötik össze a két film látványvilágát, még ha ezek egyik esetben sem szolgálják maradéktalanul a történetet, ami nem is emelkedik felül a szívhezszóló, de sablonos családi filmek középszerűségén.

családi | dráma | vígjáték

Mielőtt Tilda szülei a szeretett nagyapjukat beadnák egy idősek otthonába  előrehaladott Alzheimer-kórja miatt, még elviszi egy utolsó kalandra. több»

3