2021.11.28 08:51 Lubi Olvasottság: <100x
3

Évtizedek találkozása

Michael Dowse nemrég bizonyította, hogy mennyire ért a nyolcvanas évek filmbeli felélesztéséhez kortárs közegben. A 8 bites karácsony ünnepi filmjével sikert arató rendező azonban már korábban is próbálkozott a nosztalgikus nyolcvanas évtized esszenciájának történetbe foglalásával. A Szédületes éjszaka stílusos egyéjszakás kalandja erre a példa.

A főszereplő Matt (Topher Grace) furcsa géniusz volt a gimnázium alatt. Négy évvel a ballagás után mégis esélye adódik meghódítani tinédzserkori szerelmét, ikertestvére, Wendy (Anna Faris) pasijának partyján.

Évtizedek találkozása

A Szédületes éjszaka zenei stílusában, kosztümjeiben, karakterisztikájában, de még történetvezetésében is a nyolcvanas évek esszenciáját hordozza, mégsem tűnik erőltetettnek. Ugyanakkor az idézett évtized könnyed sekélyességét sem képes új tartalommal megtölteni. A film a tipikus tinivígjátékok ígéretével kecsegtet, túlkoros szereplői mégis szofisztikáltabb szórakozást nyújtanak.

A történetbe foglalt éjszaka egyre fokozódó őrületének hátterében egy átélhető szerelmi szál húzódik. A látszólag "béna", de valójában tehetséges és sokoldalú Matt epekedése a műfaj elvárásaihoz mérten túlzó, de nem fullad teljes sztereotípiába. Az egysíkú típuskarakterek is mind szerethetőek, így a hormonoktól túlfűtött osztálytalálkozón barangolva gyakran ütközhetünk valóban nevettető poénokba is.

A Szédületes éjszaka nagy erénye, hogy természetesnek hatóan képes történetébe foglalni nosztalgikus hangulatát. Így a gimis osztály újraegyesülése a nézők számára is találkozássá válik a nyolcvanas évek ismerős élményeivel.

dráma | romantikus | vígjáték

Mikor Matt Franklin (Topher Grace) egykori szívszerelme, Tori (Teresa Palmer) megjelenik a srác kínosan jelentéktelen munkahelyén, és meghívja egy buliba, az első sokkból ocsúdva... több»

3