2022.02.06 11:13 Lubi Olvasottság: <100x
3

A ragya bosszúja

A marketingszakma sokak szerint az egyik leggyűlöltebb foglalkozás. Az emberek megtévesztéséből és manipulálásából meggazdagodó szakemberek mégis lelkiismeret-furdalás nélkül képesek befolyásolni döntéseinket. Az Eladó az egész világ! hőse, Bagley is ilyen ember. Mígnem egy folyamatosan növekvő kelés hatására újra nem gondolja életét.

A színészből sikeres forgatókönyvíróvá avanzsált Bruce Robinson legtöbbeknek Franko Zefirelli 1968-as Rómeó és Júlia feldolgozásából lehet ismerős, ahol Benvolio szerepét játszotta. Azóta viszont még Oscar-díjra is jelölték a kambodzsai népirtást nagy érzékenységgel bemutató Gyilkos mezők forgatókönyvének megírásáért. Az Eladó az egész világ! Robinson második nagyjátékfilmje rendezőként, de a forgatókönyvet is neki köszönhetjük. A végeredmény ugyan rendkívül nyers, de a Gyilkos mezők történetéhez foghatóan erőteljes hatást gyakorol nézőire.

A ragya bosszúja

A főhős, Bagley rendkívül sikeres munkájában. Kimért kegyetlenséggel képes bármit eladni, amiért megfizetik. Egy nap mégis megszólal lelkiismerete, méghozzá szó szerint, egy öntudatra ébredő ragya megtestesüléseként, ami a férfi testét csúfítja. Innentől kezdve a testhorrorban bővelkedő, szatirikus jelenetek Bagley két egyéniségének párharcáról tanúskodnak az őt ferde szemmel vizslató külvilág számára.

A munka etikája korábban ismeretlen tényező volt a reklámszakember számára. A minden apró trükköt ismerő, öntelt figura már-már rajzfilmszerű megjelenésével és maradéktalanul tenyérbemászó stílusával igazán szánalomra méltó, mégis szórakoztató karikatúrává válik. A film erősen túlzó, gyakran groteszk stílusa a témájául szolgáló marketingeseket megszégyenítően vonzza magára a figyelmet, hogy aztán egy-két undorba forduló képsor segítségével foglaljon állást a nyakkendős törtetők értékrendjével szemben.

fantasy | szatíra | vígjáték

A reklámguru, Denis Dimbleby, nem ismer lehetetlent. Most azonban gondja támad, egy pattanás elleni krém eladási reklámjához nem jut eszébe semmilyen szlogen. A férfit teljesen... több»

3