2022.06.13 01:04 JohnnyBGood Olvasottság: 197x
0

Jurassic World: Világuralom-ra tör az Oriás Sáska!

Beültem egy mozifilmre, ami a film befejezésekor pont ott tart, mint ahol elkezdődött. Ez mi? Spoiler alert: a rengeteg szereplő és a rengeteg dino ellenére a film kezdetekor (ki tudja honnan, hogyan és miért) de mindenhol ősállatok élnek körülöttünk/velünk, majd vége lesz a filmnek és a konklúzió: bizony továbbra is együtt fogunk velük élni... :D Ez most komoly? Ugyan ki hiszi ezt el?

Nem is tudom hol kezdjem. Legyen ahogy eszembe jut:

Jurassic World: Világuralom-ra tör az Oriás Sáska!

Az őrjít meg ebben a filmben, hogy a jobbnál jobb dínók közül semmi nem kap 10perc szerepnél többet, semmi nem a súlyának megfelelően van bemutatva, nincsenek is bemutatva, azt sem tudom honnan bukkantak elő, tök más őstörténeti korokból származnak mégis gond nélkül kikísérletezik őket, hogy egy élettérben éldegéljenek? Nem is értem.

A dimetrodon is milyen jó lehetett volna, ha nem mennek át indokolatlan raptor-agresszióba, vagy csak fel vannak vezetve, de meg sem voltak nevezve, a nevüket a legtöbben nem is ismerik, mozifilm után sem, fogadjunk, hogy ezt olvasod és nem tudod mi az a dimetrodon. (keress rá: dimetrodon, tudtad, hogy szerepel a filmben?)

Az lett volna a minimum, hogy Dr. Grant és Ellie Sattler az előlük való menekülés közben rácsodálkoznak, hogy basszus ez mi, ez Dimetrodon? Ezt is gyártottak? De nem. Vártam, hogy kiabálnak egymásnak 3 segítő mondatot a lényről, deeee semmi. Sima ügy, hogy ilyen oda nem passzoló lények bukkanak elő a semmiből.

Therizino detto, és itt már el kell végleg tekinteni attól, hogy nonszensz mérete van minden ősállatnak, különösen neki a Giga függvényében pláne. Sokkal többet érdemeltek volna, csak a Carnotaurus a második részből megért volna egy önálló műsort, Therizino detto, és kb semmi szerep nem jutott nekik se a 2-ben se a dominionban. Semmi. A nevük sem hangzik el, nemhogy az, hogyan miképp hozták létre őket, milyen ötlettől vezérelve, hogyan képzelték telepakolni először a második szigetet majd a világot velük..

Ráadásul a dinók fele nem úgy viselkedik, mint egy dino, a másik fele túltolja, mintha speedeztek volna egy hosszút. Semmi logika nincsen benne. (Egyes jelenetekben Europában a Carnotaurus körül bohóckodnak, harcolnak de egymással a szereplők stb, miközben az egyik legnagyobb valaha élt ragadozó körülöttük kolbászol minden gond nélkül, más jelenetben meg tét nélküli kis állatok elől futnak jajveszékelve)

És honnan kerültek elő? Mikor beültem rá, még a második rész faj-felhozatala lebegett a szemem előtt. Jól körülhatárolható x fajta őslény, amelyek kiszabadultak. Honnan jött ez a csúcsokat döntögető diverzitás?

A film legelső percében mire észrevettem, hogy arról mondanak pár szót kvázi narrációban, hogy mi történt 4 év alatt, hogyan szaporodtak el, már vége is lett a mesének. Szóval nem emlékszem, hogyan jutottunk el a film ötödik percéhez 4 év alatt.

A poénok nagyon hiányoztak, a film második felében kaptunk belőle kb 3 mondatot, ami visszahozta azonnal a Jurassic Park feelinget (ezt imádtam:), és addig is tartott.. Ez a fajta mash-up, hogy a JP és JW karakterek összetalálkoznak, 100x több lehetőséget rejtett magában, ami nem lett kiaknázva:( sőt, eléggé alulértékeltek a JP szereplők, semmit nem tudnak hozzátenni a filmhez se tudás se tapasztalat okán. Semmit.

A kiscsaj szálat eleve nem tudom minek rakták bele, de ha beletették, legalább használták volna ki rendesen. Ebben a részben időpocsékolás volt konkrétan. Azt már félve merem csak megemlíteni, hogyha már "örökbe fogadták" Clair és Owen a lányt, miért vitték ki az erdő közepébe egy romantikus fa kunyhóba lakni, elszigetelve mindentől és mindenkitől 4éven át, csak mert keresik a lányt, mikor mint kiderül, senki nem is akarja bántani, sosem akarta...

Plusz neked fontos egy kislány, vigyázol az életére, és erre kiviszed az erdő közepébe, miközben tudvalevő, hogy dinoszauruszok vannak mindenütt :D Ennyi erővel borssal és paprikával is fűszerezhették volna.

Már egy medve lakta erdő esetén is habozol, nemhogy ragadozó ősállatok közé kiköltözni távol mindentől:) Micsoda védelem.

A kvázi főgonosz, aki se nem fő se nem gonosz, szimplán egy valamiféle idegrendszeri betegséggel küzdő idióta, érthetetlen, hogyan kerülhetett egy ilyen léptékű társaság élére. Apropó cég, kik ők? Mik ők? Honnan bukkantak fel? Mit akarnak? Miből finanszírozzák a projectjüket? Honnan ez a bődületes sok della? Milyen céljuk van? Dr. Wu-nak milyen célja van bármivel kapcsolatban? Mi indokolj a létezését ennek a vállalatna? Hogyan rakhattak ki Olaszországban a Dolomitokban egy rahedli agresszív és nem agresszív állatot? Az nem egy sziget. Onnan az nem megy el amelyik nem akar.

Nincsen Kínai nagyfal húzva a Dolomitok köré.. Iszonyú hülyeség, mintha azt mondaná a főidióta, hogy ha már van egy csomó állatunk telepítsük őket a Mecsekbe. A repülő állatokat meg légvédelemmel bent tartjuk. A hol is? És hogyan egyáltalán? Teljesen nonszensz, értelmezhetetlen ez az agyszülemény. Ilyen léptékű hülyeség egyik részben sem volt eddig. Na jó, talán a Jurassic World második részének végén a kastély storyline, ahol a kastélynak akkora a pincéje, hogy komplett sauropodákat és nagyragadozókat simán tarthatsz lent párosával... :D Na hát a Dominion se különb.

A régi szereplők minden perce aranyat ér, imádtam, a JW szereplők nem sziporkáznak, unalmasak, jelentéktelenek.

A mellékkarakterek, mint a gépet vezető csaj, ezerszer látott modernkori sztereotípia. Már az avatárban is fárasztó volt látni a kigyúrt afroamerikai kemény csaj típust, aki vonzódik a nagyvasakhoz, pedig az a film ősrégi. Itt is jelentéktelen és unalmas volt a szerepe és a játéka egyaránt.

Előző részben bemutatott szereplőket offoltak, az előző előtti részben bemutatottakat is offolták. Ha már az első Jurassic World-ben annyira fontos volt Clair-nek a két unokaöccse, legalább az Alien-szerű pirosfényes folyosóban bolyongáskor megemlíthette volna Ellie-nek őket, mikor kérdezte kik a szerettei, de semmi. Már nem fontosak. Csak a kiscsaj. Az unokaöccseitől biztosan eltiltották már az első rész után:)

Amúgy látványos meg minden (bár túl sötét főleg a második fele), de értelmetlen. Hosszan lehetne beszélni sok mindenről amit elcsesztek de mégis a dinókat sajnálom legjobban. Ennél sokkal többet (több tiszteletet) érdemeltek volna, ehelyett láthatóan úgy dobálták őket össze a filmbe, hogy nehogy valaki pár év múlva elő rukkolhasson velük normális film keretében, lelőtték a 10perces poénokat velük és kész (minden olyan állattal, aminek értelme lehetne a jövőben egyszer), lévén nem lesz több a szériának, így most vagy soha, gondolhatták az alkotók. Ez akkor is trógerség volt részükről. És a film vége: mert tudnék sorolni ostobaságokat (se rendőrség, se mentő se hadsereg, az olaszban a köztéren sétáló, járókelőket zabáló carnotaurus erre nem elég nyomós érv) teljes nonszensz.

Bemutatják, ahogy a rovarok meg a pteroszauruszok meg a madarak együtt repülnek boldogan a naplementében, látod, ahogy a félelmetes sósvízi ragadozó Mosasaurus hosszú szárnyú bálnákkal úszik??... Békében.. Mint valami Disney ending..

És mindennek az alfája és omegája, hogy a nagy - és valóban jelentős szereplő - Dr. Wu a fél őstörténelem lényeinek feltámasztója, a genetikai mágus aki Indorexet és Indoraptort hozott létre eléri élete célját, a kiscsaj dns-éből valamit belemókol a sáskájába, majd elengedi a mezőn egy plexi dobozból.. Tejóég.. Ez a faszi Indominus Rexet alkotott!!, most egy nagyobbacska sáskának úgy örül, mintha a világot váltotta volna meg, és mindez miért? Megmondom: megmenteni az emberiséget a bibliai nyolcadik csapástól, a sáskainváziótól, amit amúgy saját maga idézett elő, miközben eddig profi tudós volt, akiből kinézted, hogy tud előre gondolkozni és nem enged rá a világra egy rakat oriássáskát!

Így , ha összerakod a puzzle-t az jön ki, hogy a Jurassic World: Dominion legfőbb fenevada, amit meg kellett fékezni: az oriássáka! Erre épült az egész műsor. Te jó ég..:D Nehogy véletlenül a Giga okozzon gondot, dehogy, oriássáska!

akció | kaland | sci-fi | thriller

SkyShowtime (2023.02.14.)

A 2015-ben megjelent Jurassic World egy teljesen új fejezetet nyitott Steven Spielberg által megteremtett kultikus franchise történetében. Négy évvel a Nublar-sziget pusztulása után... több»

0