2022.08.08 14:03 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
2

Ez sem jött össze! De nagyon!

Ilyen az én szerencsém.

Nem állítom, hogy az év legzseniálisabb horrorját vártam az Elátkozottak képében, de amit Thomas Robert Lee itt összehozott, ahhoz már tényleg tehetség kell.

Ez sem jött össze! De nagyon!

Vagy inkább hatalmas tehetségtelenség.

Amit megnéztem, fel is bosszantott!

De mit láttam, csak elmesélem!

Nem tudom magamban tartani!

Egy mélyen vallásos, teljesen nomád körülmények közt élő, zárt, belső szabályzású kommuna életét követjük, ahol nagy bajok vannak!

Megcsappant a termés, sok a rejtélyes betegség és a haszonállatok is nagyon szenvednek. A közeli farmon tanyázó Agatha Earnshaw (Catherine Walker) földje azonban virágzik, amit a helyiek kifejezetten nehezen viselnek. Úgy hiszik, a nő boszorkány, és alkut kötött magával az ördöggel. Agatha-nak van egy titkolt lánya, Audrey (Jessica Reynolds), akit szeretne megvédeni a helyiek gonosz vádaskodásától, a kisasszony ellenben a saját lábára állna, szeretne önálló életet élni.

Az alapkoncepció végtére is nem rossz. Felfedezhetünk némi áthallást Robert Eggers A boszorkányával, elvégre mindkét alkotás a ma oly divatos folk-horror filmek zsánerén belül mozog. Más kérdés, hogy az Elátkozottak az 1970-es években játszódik, vagyis a modern világban, hőseink mégis a társadalomtól elszeparálva élnek.

Hogy erre mi szükség volt, arról fogalmam sincs még a film megtekintése után sem.

Ugyanis semmit nem kezdenek vele, noha lehetett volna vele mélyíteni kissé a konfliktust, illetve változatosabbá tehette volna az összképet, de ez nem jött össze.

Kezdetben nem sejtjük, mi történik (bár kis túlzással utána sem nagyon), csak annyit tudunk meg, ami a szinopszisból nagyjából kiderült. Majd Agatha és lánya egy különös szertartáson vesznek részt, ahol Audrey kvázi transzba esik.

Ezt az állapotot a falusiak sínylik meg, ami további gyanakváshoz, és furcsa viselkedéshez vezet. Lényegében leírhatnék minden egyes történést a cselekményből, sokkal előrébb nem lennénk vele, mert az Elátkozottak egy teljesen összefüggéstelen, következetlen buta katyvasz. Mégis muszáj kiemelnem néhány jelenetet, mert időnként nem akartam elhinni, hogy amit látok, azt benne merték hagyni a kész filmben. Audrey például bosszút forral, amiért valaki kezet mert emelni édesanyjára, ehhez képest szinte semmi tisztelet nincs benne senki felé, a fináléban pedig olyat tesz, ami főleg teljesen értelmetlen és megalapozatlan, olyan bicskanyitogatóan sallangos.

Aztán, ott van a pap bácsi. Egy jólelkű és kifejezetten tiszta ember. Tinédzser boszorkányunk mutat neki valamit, és az öreg furcsán kezd viselkedni.

A maga oldalára állította, netán paktumot kötött az ördöggel?

Szó nincs ilyesmiről, inkább egy kínosan vicces vacsorát követően tanúi lehetünk az elmúlt évek egyik legbénább és legviccesebb haláljelenetének.

Tömve van a film ehhez hasonló, teljesen random szekvenciákkal, melyeknek semmi értelme nincs azon kívül, hogy valakinek nagyon rossz. Értem, hogy ezt elvileg Audrey csinálja, és nem várom el, hogy a számba rágjanak mindent, de Lee teljesen hülyének nézi a közönséget és így engem is!

A lány "öntudatra" ébredése teljesen spontán történik, Agatha kilétét végig homály fedi, a feltételezett többi boszorkányról szintén nem derül ki, hogy miért vannak ott, kik ők, mit csinálnak még de mi szükség is lenne rá, elvégre ezek sosem voltak érdemleges szempontok.

Szinte minden jelenet ezer kérdést szül, és sokszor olyan érzésem volt, hogy a vágás során ezt nem vették számba, és ezzel észre az alapvető hibákat. Ezek végül olyan hiányosságokhoz vezetnek, hogy a végeredmény teljesen szétesik, darabokra hullik az alkotás...

Helyenként próbál izgalmas, félelmetes és hangulatos lenni, a vérmennyiség pedig igen tisztességes, de ez önmagában, mint jól tudjuk, semmit nem ér. Egy elsőre igényesnek ígérkező, ám totális zsáner katasztrófa az Elátkozottak, ahol se karakterek, se motiváció, se összefüggések, se rendezés, se színészek nincsenek. Mintha egy félkész filmet látnánk, amit egy forgatókönyv vázlata alapján készítettek volna el és abbahagytunk volna.

Folyamatosan mereven bámultam magam elé a véletlenszerű elemek egymásra pakolása közben. Azon is elgondolkodtam, hogy nem rossz verziót láttam-e a forgalmazótól, de nem, ez tényleg ennyire észvesztően félrement. Az Elátkozottak nagyon misztikus és sötét, modern boszorkány sztori akar lenni, de csak egy átkozottul hanyagul összetákolt, szerencsétlen véres masszára futotta belőle, ami nevetséges összhatást adott!

Brrrrr...

Meg is fájdult a hátsóm ülés közben...

dráma | horror | misztikus

1873-ban egy család megszakítja minden kapcsolatát ez egyházzal, hogy Észak-Amerikában megalapíthassák saját vallási közösségüket, amely teljes elszigeteltségben akar maradni.... több»

2