2022.10.18 10:44 Kóborló Olvasottság: 251x
2

Újra a kukoricásban

Sokat gondolkodtam anno azon, hogy vajon miért is készítettek folytatást az 1984-ben bemutatott A kukorica gyermekei című filmnek, hisz az alapjául szolgáló Stephen King által írt rövidke novella egyáltalán nem igényelte ezt. Erre talán három válasz lehetséges kínálkozik. Az első, hogy az 1984-es első filmet aránylag alacsony költségvetésből (közel 800.000 dollárból) össze tudták hozni, a mozipénztáraknál pedig közel 14,5 millió dollárt fialt. A másik lehetőség, hogy a 90-es évek elején Stephen King neve már nem csak a könyvolvasókat hozta lázba, hanem a horrorfilmek szerelmeseit is, hisz ekkora már jó pár igencsak sikeresnek nevezhető filmadaptáció született meg az írásaiból. Mondjuk az 1992-ben elkészített A kukorica gyermekei második részéhez semmi köze nem volt King mesternek, de a film reklámozásában ezt teljesen figyelmen kívül hagyta a forgalmazó stúdió, és megemlítették a horrorgéniusz nevét is (de legalább a film címéhez nem biggyesztették oda hogy Stephen King's). A harmadik ok pedig, ami miatt talán még érthető lehet a folytatás elkészülte, hogy az első filmben rejlett annyi misztikum, amit a folytatásban újra eladhattak a nézőnek; és ez a legnagyobb gondom ennél a filmnél, hogy csupán egy újrázásként tudok tekinteni rá. Oké, persze variáltak rajta egy keveset, de én valahogy úgy vagyok ezzel a résszel, hogy ha valamennyire tetszett is az első film, akkor ez sem okozhat akkora csalódást, hisz mint írtam, tulajdonképpen szinte majdhogynem olyan, mint az első film, csak kicsit pepitában van újra felszolgálva. Na de lássuk, hogy mit is nyújt a nézők számára, a második A kukorica gyermekei.

Kezdésként egyből kiemelném azt a nagyobbnak mondható különbséget a két rész közt, hogy eme rész sokkal több brutálisabb elhalálozást hoz majd, mint az elődje. Ráadásul eme elhalálozások zömét sokkal véresebben ábrázolták. Talán még azt is megemlíteném itt, hogy a film vizuális megjelenítéseit egy aprócska fokkal magasabbra helyezném, mint az elsőnél látottaknál. Oké, mondhatnánk erre persze azt is, hogy a két film közt eltelt röpke 8 év és a vizuális technika is fejlődött ez idő tájt, de ne feledjük, a fejlődés pénzbe kerül, és eme rész ismételten csupán akkora költségvetésből dolgozhatott (800. 000 dollárból), mint az első rész, így nézve pedig szerintem jobban sikerültek ebben a részben a trükkök.

Újra a kukoricásban

Volt még egy olyan pozitívuma számomra ennek a résznek, ami talán ha csak egy fél fokkal is, de szerintem jobban sikerült, mint az első A kukorica gyermekeiben, hogy itt nem csak a gonosz karaktereket megtestesítő gyerekszínészek tudták elérni azt, hogy emeljék a film színvonalát színészet terén, hanem egyes felnőtt színészek alakítása is tudta színesíteni a produkciót. Továbbá még egy pozitívum van a filmben, az pedig a zeneszerző, Daniel Licht (1957-2017) munkája. Talán még egy fokkal jobban sikeredett itt a zenei betéteket hozzáigazítani a film cselekményéhez, mint az első rész esetén (pedig hát azt is dicsértem az első résznél).

De hogy ne csak pozitívumokat írjak a filmről, máris megemlíteném talán a legnagyobb szívfájdalmamat, méghozzá maga a történetet. Sajnos nagyon minimálisan akarták (vagy tudták) csak bővíteni az első részben megismert (vagy meg nem ismert) természetfeletti kultuszon, így pedig nálam ennek a filmnek a története nem lett annyira élvezhető, mint ahogy az első rész történetét kedveltem. Ezt kimondottan sajnáltam, hisz emiatt a film hangulata is egy cseppet gyengébbre sikeredett.

Mindent egybevéve A kukorica gyermekei 2. nem okozott számomra csalódást, de sajnos a kihagyott ziccerei miatt közepesnél erősebbre nem értékelném.

horror | thriller

A kukorica gyermekei 2. című horrorban az első rész után árván maradt gyerekek a közeli városba kerülnek. Egy újságíró érkezik a helyszínre; John Garrett szeretné... több»

2