2022.12.28 18:47 Gyorvik Olvasottság: <100x
0

Egy pénz körül függő játszma

Bájos kultfilm, mely a 90-es években megkerülhetetlenül és ellenállhatatlanul magával ragadta mind Stallone, mind a hegymászás rajongóinak a tömegeit. Valóban, ami azt illeti, mindkét aspektus tekintetében eredeti különlegesség. S ami feszültség kellő felütését illeti – néminemű megjegyzés az utókor számára -, mivel a készítők úgysem érdekeltek.

1. Noha az író nem erősítette meg külön, annyi tudható hogy szegény Hal Tucker barátnője nem volt echte hegymászó, tehát felelőtlenség volt ilyen jellegű túrába bevonni.

Egy pénz körül függő játszma

2. Nagyon valószínűtlen, hogy biztosítóövek és csatok öntöttvasból, avagy más gyengébb anyagból készültek, épp ellenkezőleg.

3. Kesztyűben nem mászunk hegyet – ennek megindoklására és megokolására látatlanban is bármely hegymászó vállalkozott volna.

4. Az elszakadó kötélbe nem szerencsés belekapaszkodni, mint utolsó mentsvárba – az ösztönök és a reflex az életben maradásra inkább a biztos pont, a felfelé irányuló biztosítókötél felé húzná az embert.

5. Hal hárító magatartása tiszta pszichológiai eset – melyen tipikus eseteket lehetne szemléltetni a pszichológus növendékek számára.

Gabe (Sylvester Stallone) viszont a kezdetektől frappáns erkölcsiséggel viseltetik, mind volt barátja (Hal), mind a többiek iránt. Nem mellesleg még a magával ragadó hangulat és Qualen (John Litgow), negatív főhősünk elképesztő szürreális fekete humora ellenére is némi ideges feszültséget kelt az akciójelenetek klisészerűsége, melyek garmadájával ömlenek. Ilyenkor a néző – ha nem magában tekinti meg – kissé félrenézve partnerei tekintetét igyekszik elkapni, vajon nem csak az ő fejében vetődik fel a kérdés: "jaj, ez már kicsit kínos".

A blockbuster akciómozik szükséges velejárója a negatív és pozitív hősök tulajdonságainak szélsőséges kiemelése. A történet egyik vezető szála – amely miatt ennyire hevesek a jobb horgok és ennyire végtelen a szeretteinkért való aggódás – a pénz. Míg a negatív karakterek ehelyett is holmi pátosszal viseltetnek a likviditásukat illetően, addig a belevaló amerikaiságról mit sem sejtő pozitív hősök érzelmileg teljesen érintetlenek maradnak a jobb és könnyebb életet ígérő fecnik iránt.

A Cliffhanger folytatása nem indokolt a jövőben sem, hiszen a történetből kilépve a jövőben sem lenne az életük izgalmasabb. Minden korosztálynak javasolt, kivéve, ha a néha értelmetlen ravasz húzkodások és a hóra eső vércseppek zavarják a nézőt.

akció | kaland | thriller

Gabriel „Gabe” Walker (Sylvester Stallone) gyakorlott sziklamászó és életmentő, aki menyasszonyával éli békés életét. Minden egy csapásra megváltozik, amikor egyik barátja... több»

0