2023.02.25 06:50 Kóborló Olvasottság: <100x
2

Bibliai csapások egy misztikus thrillerbe ágyazva

Amikor jó pár évvel ezelőtt először láttam ezt a filmet, annyira nem nyert meg magának, ugyanis valami egészen másra számítottam vele kapcsolatban. Úgy rémlik, hogy valami ütősebb kis horror volt az, amire gondoltam a filmmel kapcsolatban, helyette pedig egy misztikummal alaposan átitatott thriller volt az, amit kaptam. Röviden summázva, akkor annyira nem tetszett. Viszont jó pár évvel az első megtekintése után, a napokban valami rejtélyközpontú misztikus filmre vágytam, és ekkor határoztam el, hogy újra megnézem A tíz csapás című filmet. Akkor hát lássuk, hogy milyen is lett a Stephen Hopkins rendezésében készült filmünk!

Véleményemet azzal kezdeném, hogy senki ne várjon eme produkcióval kapcsolatban egy vérfagyasztó horrorfilmet, mert akkor valószínűleg csalódni fog, viszont akik fogékonyak a bibliai témájú, misztikus thrillerekre, azok valószínűleg igencsak jól fognak szórakozni eme filmen. Jómagam úgy gondolom, hogy az efféle témájú alkotásokon akkor fog igazán jól szórakozni a néző, ha a film története képes lesz magába szippantani a nézőjét már az első perceitől egészen a stáblistáig, és ezt nálam immáron második megtekintése alkalmából, sikerült is neki. Ugyanis sok minden megtalálható a történetében, kezdve a drámai száltól (ami, ha nem is erősen, de mindvégig fellelhető benne) az ördögi jelenlétig (amit viszont kimondottan finoman és burkoltan adnak majd tudtunkra) és a megoldandó rejtélyek sokaságáig. Eme összetett történet miatt felmerülhet a film nézőjében az a kérdés, hogy vajon mennyire tudták jól eltalálni a megfelelő arányokat a forgatókönyvíró páros (Carey W. Hayes és Chad Hayes), de azt kell írjam, hogy e téren nem találhatunk majd különösen fájó hibát eme alkotásban.

Bibliai csapások egy misztikus thrillerbe ágyazva

A film drámai töltetét kimondottan ügyesen a háttérbe szorították, de mégse lesz egy pillanatra sem olyan érzésünk ezzel kapcsolatban, hogy mindez felesleges volt belevinni a történetbe, ugyanis a film főhősének, Katherine-nek (Hilary Swank) a személyiségfejlődését, illetve döntéshozatalait mindez merőben befolyásolta. További dicséreteket érdemel az a tény is, ahogy képesek voltak a történet bibliai megjelenítését feltölteni misztikummal, merthogy ez fogja adni a film sava-borsát. Ugyanis, ha a történet sodrása képes lesz magával ragadni a nézőjét, akkor a fentebb említett misztikum kontra bibliai utalásokon igencsak sokat fog majd a néző gondolkodni a film nézése közben is, és be kell valljam, jómagam kimondottan szeretem az olyan történeteket, amik képesek ezt elérni nálam. Mindenképp kiemelendő még a filmbéli karakterek és az őket alakító színészek játéka is, merthogy szinte egytől-egyig jól megírt karakterekkel találkozhatunk majd a történetben (talán csak Costigan atya (Stephen Rea) karaktere lett kissé halványabb). Abban is az örömömet leltem, hogy a filmbéli karakterek képesek voltak szimpátiát ébreszteni bennem, emiatt pedig mindvégig lehetett izgulni is értük.

Egy másik mindenképp dicséretes dolog a filmben a kivitelezések. Nagyon jól bántak a készítők a forgatási helyszín adta lehetőségek kiaknázásával. A filmet Louisianában készítették, és ez eredményezett egypár kimondottan szép és hangulatos természeti ábrázolást is a produkciónak. Ha már a kivitelezésnél tartunk, akkor mindenképp szót érdemel a technikai kivitelezés is, hisz e téren sem panaszkodhatunk, merthogy igencsak jóra sikerült megalkotniuk a bibliai csapások képre vitelét is.

Számomra talán csak a filmvégi csavar volt egy kissé felesleges, merthogy sokat végül nem kezdtek mindezzel, de ez végül is a bőven megbocsájtható bűnök közé tartozik, és sokat nem is vesz el a film élvezeti faktorából, hisz egy izgalmakban és fordulatokban bővelkedő alkotás lett A tíz csapás.

horror | thriller

Családja tragikus halála után Katherine elfordult Istentől. Az egykori misszionáriusból a vallási kérdéseket racionális alapon cáfoló tudós lett. Ezért utazik a világtól... több»

2