2023.03.01 18:55 Kóborló Olvasottság: <100x
0

Földönkívüli csúszómászók, amolyan James Gunn módra

A legtöbben James Gunn nevét elsősorban a 2014-es A galaxis őrzőiből, és az annak három évre rá érkező, folytatásából ismerhettük meg, de pályája kezdetén, még mielőtt hatalmas hírnevet szerzett volna magának eme Marvel-filmekkel, készített egy amolyan igazi old school horrorkomédiát, ez pedig jelen filmünk, a Slither lenne. Hogy mennyire is sikeredett jóra az első egész estét filmes bemutatkozása, azt döntse el mindenki maga, de szerintem egyáltalán nem lett rossz. Nézzük hát Gunn debütáló filmjét!

A film története tele van kisebb-nagyobb tisztelgéssekkel olyan, mára ikonikussá vált horrorfilmek előtt, mint az 1982-es A dolog, az 1984-es Rémálom az Elm utcában, vagy az 1990-es Tremors – Ahová lépek, szörny terem, és eme apróbb gesztusok miatt természetesen jár is a taps az úriember felé részemről, de maga a film története is olyan lett, mintha egy 80-as évekbeli földönkívüli megszállós filmet néznénk. Sok helyen olvastam, hogy a film története néhol igencsak hasonlóra sikeredett, mint az 1986-os Night of the Creeps (Borzalmak éjszakja címen jelent meg idehaza) című filmnél, és be kell valljam, tényleg vannak azért áthallások a két alkotás közt, de semmiképp nem említeném ezt a filmet egy remake-nek, ugyanis túl sok az eredeti történeti elem benne.

Földönkívüli csúszómászók, amolyan James Gunn módra

Soha nem tartoztak a kedvenc alkotásaim közé a horrorkomédiák (persze vannak azért kivételek), de ennél a filmnél kissé meg vagyok lőve a műfaji besorolása miatt. Ugyanis a játékidejének körülbelül a feléig igencsak jól építgetik a történetbe a komédiai elemeket, de mintha a film második felére már teljesen elfogyna e téren eme alkotás, és sokkal hangsúlyosabban tolják a néző képébe az úgynevezett testhorror jeleneteket (kicsit olyan érzésem volt, mint az 1992-es Hullajó című filmnél). Na de semmi baj, hisz kedvelem az úgynevezett testhorrorokat is.

Egy efféle filmnél mindenképp érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a karakterekre, és sajnos ezt csak részben sikerült megugrania ennek az alkotásnak. Merthogy míg a filmbéli Grantet alakító Michael Rooker és a filmbéli Jacket alakító Gregg Henry karakterei igencsak jól passzoltak a történethez, addig a többi karakter ennek sajnos a szöges ellentéte volt. Emiatt pedig igencsak sokat is romlik számomra a film megítélése.

Na de térjünk át egy másik igencsak fontos tényezőre egy efféle filmnél, méghozzá a látványvilágra. Sajnos itt is a kétes megítélés teljesül csak, hisz vannak benne egészen elképesztően jóra sikeredet megoldások, elsősorban a testprotézisek ábrázolása, illetve azoknak a kivitelezése, de sajnos a földönkívüli csúszómászók megjelenítése már egyáltalán nem sikeredett annyira dicsérendőre.

Mindent egybevéve, egy fogyasztható alkotással van dolgunk, ami rengeteg apró gesztussal tiszteleg a 80-as évek horrorfilmes felhozatala előtt, de sajnos sem a történetbéli hiányosságait, sem pedig a technikai megoldásainak a hiányosságait nem volt képes maradéktalanul leplezni, így pedig csak egy erősebb közepesre merném értékelni James Gunn bemutatkozó filmjét.

horror | sci-fi | vígjáték

Nem messze valamitől, ami leginkább egy meteor maradványaira emlékeztet, Grant (Michael Rooker) és Brenda (Elizabeth Banks) nyálkás és visszataszító "valamibe" botlik. Egyszer csak... több»

0