2023.04.13 20:49 Kóborló Olvasottság: 129x
4

Filmek a VICO-kazetták sorából

Mint oly sokszor, a napokban újra rám tört a nosztalgiázás iránti vágy, és mint ilyenkor lenni szokott, elmerülök a megboldogult vhs-korszak hol igencsak harmatos, hol pedig nagyon is szórakoztató filmjei közt. E képen akadtam rá, a Történetek a sötét oldalról-ra (idehaza legtöbben, a Történetek a sötét oldalról címen ismerté vált alkotásra, amit anno annak idején, a Vico forgalmazásában láthattunk). Nézzük egy kicsit a mélyére eme filmnek.

Maga a film címe, a Történetek a sötét oldalról is arra utal, hogy valamikor ezen a címen, futhatott egy tévésorozat is, ami igencsak hasonló felépítéssel bírt, mint a mára már klasszikusnak számító Mesék a kriptából sorozat. Igen, a Tales from the Darkside címre keresztelt sorozat, 1983-ban debütált, és egészen 1988-ig, négy évadon keresztül hozta a frászt a nézőire (sajnos idehaza soha nem jelent meg a sorozat semmilyen formában, de még a tévében sem sugározták). Viszont idehaza sokan jelen filmünket egy másik filmhez szokták hasonlítani, méghozzá az 1982-es Creepshow - A rémmesék könyvéhez és annak az 1987-ben napvilágot látott második felvonásához. Eme összehasonlítást egyértelműen azzal érdemelte ki jelen filmünk a fentebb említett két alkotással, hogy mint Stephen King, mint pedig George A. Romero (1940-2017) igencsak fontos szerepet töltött be, mindhárom film elkészítésében. Tehát summázva az eddigieket, akik kedvelték a Mesék a kriptából című sorozatot, vagy a két filmet is megemlített Creepshowt, azoknak nagy valószínűséggel, eme alkotás története sem fog csalódást okozni. Na de nézzük eme három történettel felépített filmünket.

Filmek a VICO-kazetták sorából

Az első történet Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) tollából származik, és sajnos azt kell hogy írjam, hogy talán ez volt a három közül a leggyengébbre sikeredett. Ezzel persze nem azt írom, hogy rossz lenne, csak épp majd a soron következő két felvonáshoz képest, kissé gyengébb vizsgázott nálam. Bár érdekes módon, ebben a felvonásban találhatjuk a legtöbb ismert filmes színészt (Steve Buscemi, Christian Slater, vagy a filmes karrierjét ezzel a szereppel kezdő Julianne Moore színésznőt). Tehát az aktuális történet egyáltalán nem rossz, de sajnos semmi igazán extra nem található benne, így pedig megragad egy átlagos rémtörténet szintjén.

Jelen filmünk második felvonásának a forgatókönyvét írták közösen Stephen King és George A. Romero (1940-2017), és azt kell hogy írjam, ez már azért egy sokkal félelmetesebb alkotás lett. Maga az epizódnak a története egyáltalán nem annyira kidolgozott mint az elődjének, mégis sokkal sikeresebben tud építkezni a néző félelmére (gyerekkoromban sokáig kísértett egy jelenet ebből az epizódból), ráadásul sokkal véresebbre is sikeredett.

Filmünk harmadik és egyben utolsó felvonása, számomra az egész film ékköve. Hatásos és csavarós története, akár képes lenne, egy egész estés film alapját is szolgáltatni, ráadásul kimondottan jó színészi teljesítményeket láthatunk benne.

Eme három fő történetecske szolgáltatja a borzongást jelen filmünkben, de mindenképp meg kell említeni, hogy eme történeteket is kellőképpen jól tudták szolgáltatni számunkra a készítők, ugyanis mindezeknek van még ráadásként egy úgynevezett kerettörténete is, ami ismételten képes volt szórakoztatni engem.

A Történetek a sötét oldalról, egy kimondottan hangulatos film lett, aminek a technikai kivitelezésein azért némiképp meglátszik az eltelt idő, de az én szórakozásokat ez egyáltalán nem befolyásolta. Jár is érte a négy csillag, már csak a nosztalgia miatt is, hisz tudjuk hogy a Vico-filmjei, az ön kedvenc filmjei.

fantasy | horror | thriller | vígjáték

Egy nő meg akar sütni egy gyereket, akit ketrecbe zárva tart. A fiú, hogy húzza az időt, a címben szereplő könyv történeteivel szórakoztatja az egyre éhesebb nőt. több»

4