2023.07.06 14:34 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
0

Keresztbe ráfeszítve!

Úgy látom, sokaknál becsípődött ez a keresztre feszítés.

Van, aki ott maradt, van, aki lemászott róla. (Schwarzi és Van Damme is).

Keresztbe ráfeszítve!

Engem már annyira azért nem hoznak lázba ezek a típusú filmek, de persze, nézzünk rá, mit is mutat.

Mi a film lényegi mondanivalója?

Nicole (Sophie Cookson), a fiatal és nagyon ambiciózus amerikai újságíró egy kifejezetten elképesztőnek ígérkező sztori miatt Erdélybe utazik, hogy beszéljen azzal az ördögűzést végző pappal, aki egy szertartás során véletlenül megölte a ténylegesen megszállt apácát.

Nem titkolt célja, hogy részletekbe menően kiderítse, hogy mi történt, valójában ő ölte-e meg szerencsétlent vagy egy állítólagos démon, aki megszállta. Miközben nyomoz, az élete is nagy veszélybe kerül.

Igazából nagyon vegyes érzelmekkel vagyok Xavier Gens (Frontiére(s), The Divided, Cold Skin) filmjét illetően.

A produkció technikai oldalát nézve egy, szó szerint teljesen profin kivitelezett alkotás – szemet gyönyörködtető, szinte már-már élményszámba menő kompozíciókba oltott fényképezés, elkövetője Daniel Aranyo, egymáshoz simuló, feltűnés nélküli vágások, amiket Adam Trotman készített el, és a sejtelmesen fel-felcsendülő központi téma zenéje (David Julyan) mind-mind önmagáért beszél.

A filmbéli szereplőkkel (Brittany Ashworth-Vaduva nővér, és Corneliu Ulici-Anton atya) sincs túl sok bajom, és bár a történet másfél óráját meglehetősen csordogálós tempóban vezényelik le, még így sem tudok róla nagyon negatívan nyilatkozni.

Viszont.

Mert azért ugye mindig van egy viszont.

Magyarul, adott egy nyomozós történet, mely gyakorlatilag retrospektív módon, a jelent a múltbeli képsorokkal összegyúrva próbálja meg lassanként feltérképezni, hogy mi is történhetett anno.

Tehát van ez a misztikus (igencsak balkáni) kisváros-hangulat, néhány felesleges körrel megáldva ugyan, de engem bőven magával tud ragadni a történet.

Amiben ugye ott az elején említett apáca, a bűnösnek kikiáltott pap és néhány másik, kissé őrült vallási vezető, no meg maga az ördögűzés ténye.

Csavar is akad a végén, de én valahol azt érzem, hogy fixen megkaptuk, amiért leültünk elé, de más, igazán extra dolgot nem igazán mertek/akartak bevállalni ezek mellé. Nem rossz alkotás, sőt, talán újra is nézném, de maradjunk ennyiben.

Garantált biztonsági játéknak tűnik számomra.

Nálam ez így 66%, és három csillag.

horror | misztikus | thriller

Egy ördögűzés rosszul sül el, és az azt végző papot gyilkosságért börtönbe zárják. Egy újságíró nyomozásba kezd, hogy kiderítse, gyilkosság történt-e, vagy valóban az... több»

0