2023.07.15 09:32 OkosMajom Olvasottság: <100x
1

Lamberto Bava nem viccelt!

Nosztalgia felsőfokon!

Azok a felejthetetlen és retró nyolcvanas évek!

Lamberto Bava nem viccelt!

Az Evil Dead (1981), a The Thing (1982) mellett a Démons 1-2. volt a gulyáskommunizmus másolt kalóz videókazettás éveink nagy-nagy kultuszfilmje, ebben 100%-ig biztos vagyok.

Máig sokan és szívesen emlékeznek ezekre az időkre.

Az 1985-ös megjelenésű Démonok azt hiszem, mindenkinek kőkeményen beleégett a tudatába. A sikerek persze nemcsak itthon voltak számottevőek, hanem a horrorfilmeket szerető európai, netán amerikai társadalomban úgyszintén.

Persze, vélhetően nem a hazai kalóz sikereknek köszönhetően, de egy évre rá szinte ugyanaz a jól bevált csapat elkészítette a film folytatását Démonok 2. címmel.

A rendezői székbe ismét a harmadik generációs filmes család leszármazottja, Lamberto Bava ülhetett. Bevallom őszintén, én sosem voltam igazán hatalmas rajongója (tisztelője inkább) Lamberto úrnak, hiszen mindig is meg voltam győződve, hogy a Démonok zsenialitása nagy részben azért signore Dario Argentónak köszönhető, legalábbis azok alapján, amit olvastam róla.

Lamberto munkásságára mindig is erőteljesen rányomták bélyegét az őt erősen feszélyező, a családjában található hatalmas filmes géniuszok, mármint nagyapja, signore Eugenio Bava, aki még a némafilmek korszakában operatőrként tevékenykedett rengeteg alkotásnál, és apja, Mario Bava, cervello fiduciario (a zseni), akinek műfajteremtő filmjei mindmáig igazán óriási klasszikusnak számítanak.

Na mármost, ilyen ősök árnyékában nehéz volt Lamberto Bavának, de megtette, ami tőle telt (persze Argento mester nagyban ott állt mellette), és azt hiszem, hogy a nagy elődöket nem is sikerült felülmúlnia, a Démonok 2. is egy igazán fair és a maga nemében szórakoztató film lett.

Bár nem volt egy hihetetlen nagy dobás a forgatókönyv, hiszen annyira szerintem nem feküdtek rá, de így is maga a film azért kiváló alkotás lett!

Mit láthat, aki leül elé egy sötét éjjelen megnézni?

A mozis démonizáció után a nagy nehezen felocsúdó emberek visszatértek a megszokott kerékvágásba, abba az életbe, amit addig is éltek!

Már persze akik ezt ez egész szürreális kalandot túlélték.

A film folytatása egy hatalmas és nagyon jól felszerelt, hiper-szuper modern emeletes házba kalauzol el minket, ahol szépen lassan bemutatja a ház (természetesen a film szempontjából) legfontosabb lakóit.

Ekkor ugrunk fejest egy Sally (Coralina Cataldi-Tassoni) nevű leányzó születésnapi zsúrjára.

Mit is érdemes róla tudni?

Hát, hogy az egyik leghisztérikusabb, legidegesítőbb csaj, aki valaha vásznon megjelent!

Szóval Sally, miközben éppen vergődik (szokásához híven) a ruhája meg a haja miatt, megtudja, hogy exbarátja, George (David Edwin Knight) is a bulijába tart, amin kissé (kissé?) felkapja a vizet, és gyorsan bezárkózik a szobájába.

Mivel Sallynek igazi jó fej (haha) barátai vannak, ezért magasról tesznek rá, és kint buliznak meg vedelnek tovább.

Hősnőnk eközben egy igazán érdekes filmmel köti le magát, ami a démonokról szól és arról a csapat (kissé bolond) fiatalról, akik elindulnak úgymond démoni trófeákat gyűjteni.

Rövid úton (mivel igencsak balfácánok) felélesztik az egyetlen halott démont, amit találnak, aki azonnal el is kezdi őket vegzálni, és persze üldözni!

A cinema in the cinema („film a filmben”) feszes tempójú cselekménye egyszerűen odaszögezi Sallyt a televízióhoz, egészen addig, amíg a démon ki nem mászik a tv-ből, és neki nem ugrik Sallynek.

Majd ezek után a vendégek rémülettel nézik végig, ahogy Sally kezein óriási karmok nőnek, a fogai félelmetes agyarokká változnak, erei lüktetve kidagadnak, szemei pedig sárgán és vakítóan világítanak.

Maró koromfekete vér szivárog a testéből, tovább fertőzve a démon-pestissel mindenkit, akihez szinte csak hozzáér.

A démonok, ahogyan egyre többen lesznek, gyorsan lecsapnak a megmaradt emberekre. A lezárt kijáratok miatt sötétségben rekednek menekülő hőseink, az edzőtermet és a garázst is hihetetlenül véres vágóhíddá változtatva.

A túlélők megpróbálják felvenni a „kesztyűt” a lényekkel, de azok hatalmas túlerőben vannak, és mikor úgy tűnik, végre megtalálják a megoldást, a démonok bevetik utolsó förtelmes trükkjüket.

Így maradnak a démonizáltak és a normális emberek. A harc pedig egyre véresebb lesz!

Tulajdonképpen Lamberto Bava, Dario Argento és az operatőr kolléga, Gianlorenzo Battaglia semmi mást nem tettek, mintsem hogy az első rész mozis díszletét áthelyezték egy toronyházba!

Kis érdekesség, hogy a filmben debütált a mindössze 11 éves Asia Argento, aki majd a későbbiekben az xXx sztárja lesz, Vin Diesel oldalán!

Természetesen ugyanolyan jók a maszkok, ugyanolyan félelmetesek a démonok, és ugyanolyan véresek a halálnemek.

Simon Boswell zenéjére megy a hentelés, szól a szintipop, tupírosak a hajak, rágóznak a csajok, és mindenki laza!

Egy ideig!

Bobby Rhodes pedig a legjobb, legautentikusabb démon, akit valaha láttam!

Nekem természetesen kedvenc, retró és klasszikus!

Démonok 2. (Démoni 2) az IMDB-n 12 ezer szavazatból 6/10, ami nem rossz, de ez nálam ugyanúgy 80% és öt csillag!

Il rispetto a készítőknek, és a két Mesternek!

Klasszikus a javából.

56 Démonok 2.  (1986)

horror

A démonok ezúttal egy tízemeletes bérház lakóit tartják rettegésben. A televíziókon kersztül belépve világunkba megszállják a tizenhat éves Sallyt, akin keresztül... több»

1