2023.07.16 20:52 OkosMajom Olvasottság: <100x
1

David Cronenberg, aki forradalmasította a body horror műfajt!

David Cronenberg!

Senki, ismétlem senki nem tudja ilyen színvonalon művelni ezt a zsánert!

David Cronenberg, aki forradalmasította a body horror műfajt!

George Langelaan, aki 1957-ben megírta a „The Fly” című regényét, álmában sem gondolta volna, hogy már jóval halála (1972) után valaki ekkora sikerre viszi, bár az első filmes adaptáció még 1958-ban készült el, az nem lett akkora átütő siker!

Az idősebb Cronenberg, ezt azért nem vitatja senki, mestere a szakmának. Finoman, cizelláltan, és mégis kellő brutalitással és jó adag nyerseséggel „komponálta” meg művét.

Nagyszerű társakat talált maga mellé, úgy mint a társ-forgatókönyvírót, Charles Edward Pogue-t, a kameramannt, Mark Irwint, és a jelmeztervezőt, tehetséges testvérét, Denise Cronenberget.

A remake pedig ütött, és nagyon is működött, persze ehhez kellettek a jó zenei alapok, amit Howard Shore működtetett sikeresen. Ja, és ne felejtsük el, egy Akadémiai Díj a speciális effektekért Chris Walasnak.

A sztori érdekes és hatásos...

Miért is?

Az emberi tehetség, a tudás, a hatalom mindenkori birtoklása, szinte bármi áron, és bármilyen áldozatok árán.

A halhatatlanság eszményképe, legyen bármilyen nehéz a hozzá vezető út, nem lehet drága, hiszen a nevünk így fennmarad.

Röviden a történet:

Seth Brundle (Jeff Goldblum) teljesen elvakultan és megszállottan dolgozik teleportálógépén.

Már csak egyetlen kísérlet van hátra, mégpedig, hogy egy élőlényen is ki akarja próbálnia a gépet.

Jelentkezőt sem mer nagyon keresni, így jobb híján saját magán kezd kísérletezni, ám a teleportálás utolsó pillanatában egy árvA légy is bejut a gépbe.

Seth a kísérlet végén még nem is sejti, hogy teljes testének „fullos” genetikai térképe összekeveredett egy házi légy génállományával.

Nem sokkal a kísérlet után nagyon furcsa tüneteket észlel magán, észreveszi hogy testi ereje és teljesítőképessége emberfelettivé válik, és a teste is elképesztő, és gusztustalan változásokon megy keresztül.

A férfi így lassan félig ember, félig légy mutáns élőlénnyé változik át!

A Brundle légy/ember egy igazi ösztönlény, aki szép lassan elemészti Brundle-t mind testileg, mind az évek alatt kialakult személyiségében.

Az átalakulás elég lassú, így Brundle teljesen tudatában van embersége teljes elvesztésének. Olyannyira, hogy jó és szorgalmas tudós lévén dokumentálja is azt.

Barátnője, Veronica (Geena Davis) is hamar észreveszi, hogy derék tudósunkkal nincs minden rendben, de még rémálmaiban sem gondolja az elkövetkező eseményeket.

A lelkiek folyamatos elvesztését és a szörnyű testi átváltozásokat David Cronenberg mesterien tálalja nekünk. Csak a legvégén teljesül be a végső átváltozás, így sokáig „szurkolhatunk” tudósunknak, hátha megtalálja a „visszautat!”

Ami még külön tetszik, a nyitottság a folytatásra, és mint tudjuk, meg is történt!

Egy brutális body horror, nyers, dekadens és mégis zseniális!

Egy igazi alapmű a zsánerében, és még a horrorfilmek táborában is nagyon előkelő helyen tanyázik!

A légy pedáns és ékes példája annak, amikor a gusztustalan testnedvektől erősen csöpögő, szinte mindenkit elborzasztó képkockák nem csak egyszerű célként, hanem egy hatásos eszközként képesek és tudnak is funkcionálni.

Ez talán a legfontosabb üzenete, célja, mely a sima gore/slasher-t elkülöníti a kőkemény testhorrortól.

David Cronenberg időtálló és kultikus mozija, ami nem merül soha feledésbe, hiszen még ma is hasít!

Az IMDb-n 192 ezer szavazatból 7,6/10, de nálam ez 90% és öt csillag!

84 A légy  (1986)

dráma | horror | sci-fi

Seth Brundle (Jeff Goldblum), a zseniális tudós azon dolgozik, hogy megvalósítsa álmát: egy olyan szerkezetet, ami képes élőlényeket teleportálni egyik helyről a másikra oly... több»

1