2023.08.15 14:14 Juki-onna Olvasottság: 220x
2

Egy gótikus horror, de valami hiányzik a filmből, ami odaszegezett volna a fotelhez. Ez a fejezet jobban működik az elméletben, mint a gyakorlatban.

Senkinek sem kell bemutatni az 1897-ben íródott Bram Stoker Drakuláját. Érdekes a regény keletkezése, mert 1890-ben az író találkozott Vámbéry Ármin magyar professzorral, aki először mesélt neki a havasalföldi uralkodó, III. Vlad Tepes legendájáról. E karaktert szorgos kutatómunkájának és lenyűgöző képzelőerejének köszönhetjük, immár 126 éve, annak ellenére, hogy sosem járt Kelet-Európában.

Köszönjük! A film egy erőtlen horrorfilm Drakula költözéséről Erdélyből Londonba. Kísérteties lehetett egy ilyen hajón utazni ilyen rakománnyal azokban az időkben. Főleg éjszaka, amikor csak a végeláthatatlan víz veszi körül a hajót, a csend, fent az égen a csillagok táncolnak, lent a raktérben meg a patkányok neszeznek. (Érdekes, hogy a patkányokat a mai modern világban üldözzük és irtjuk, egy hajón és a bányákban viszont nagyon jó hasznát vették, hiszen jelezték, ha valami katasztrófa közeledik.) Vannak a filmben ijesztő jelenetek, de ez most kevésnek bizonyult, és azt mondanám, hogy gyengécskére sikeredett a film, annak ellenére, hogy néha vérben tocsogunk.

Egy gótikus horror, de valami hiányzik a filmből, ami odaszegezett volna a fotelhez. Ez a fejezet jobban működik az elméletben, mint a gyakorlatban.

(Ez az én véleményem.) Persze valószínű, hogy moziban sokkal élvezhetőbb, mint a tv előtt ülve. A film hangulata, a díszletek, a ruhák jók lettek volna, de nem figyeltek eléggé erre a vonalra. Nem tudom, hogy lehetett volna félelmetesebbé tenni, talán még egy kis köd, többször látni a tengert (mert néha az volt érzésem, hogy a fedélzeten játszódó jeleneteket egy stúdióban vették fel), tapinthatóvá tenni a félelmet, azt, hogy egyedül vagyunk a tengeren egy veszélyes lénnyel. Talán még egy jó nagy vihar is elkelt volna, hiszen maga a megtestesült gonosz utazik a raktérben. A forgatókönyvíró szerintem nem pont így képzelte el a végeredményt. A zenei aláfestés is egy kicsit gyenge, nem ezt szoktuk meg Thomas Newmantől. Nem értettem a női szereplőt, hogy miért kapott szerepet a filmben. Semmit nem tett hozzá a történethez a szerepével, sőt már fáraszt, hogy a férfiak helyett a nők lőnek meg harcolnak. Ami tetszett: a hajó nyikorgó hangja, ebből is egy kicsit több kellett volna, és szenzációs volt Drakula jelmeze és a maszkja. A film végén pedig dobtam egy hátast. (Aki nem látta, ne olvassa el!) És bár a nőt már megfertőzte Drakula, elengedi a legénység utolsó túlélőjét, vagyis a vacsoráját!!! Ez egy kicsit romantikus szál, ami pont nem passzol bele a filmbe. Ráadásul úgy érzem, lesz második rész is!

fantasy | horror

A történet Bram Stoker klasszikus, 1897-es Drakula című regényének egyetlen fejezetén, a kapitány naplóján alapul, és az orosz Demeter nevű szkúneren játszódik, amelyet azért... több»

2