2023.08.21 12:32 JRD Olvasottság: 131x
4

Van benne némi kaland

Hogy a film mennyire hiteles, vagy mennyire vette alapul a valóságot, nehéz eldönteni. Bár jómagam úgy gondolom, hogy a film története, emberekre gyakorolt hatása, a gyémántbányászat embertelensége... stb. remekül bemutatja, hogy valószínűleg milyen lehet a valóságban.

Egy azonban biztos: A gyémánt nagy üzlet. Viszonylag kevés pénzzel (ha megszerzed a gyémántlelőhelyet, és még bért is fizetsz az ottani munkásoknak) milliárdokra lehet belőle szert tenni.

Van benne némi kaland

És az a tény, hogy a világ legnagyobb gyémántkereskedelmi cége félt attól, hogy a film bemutatásával a gyémánt iránti kapzsi vágy csökkenni fog... nos... ez nem volt alaptalan. Az addig 4%-os eladás 1%-ra esett vissza. Filmes berkekben egyébként suttogják, hogy piacuralkodó De Beers Group nyomást próbált gyakorolni a film készítőire, és el akarta érni, hogy a film elején arról tájékoztassák a nézőket, hogy a történet fikció.

Ám a film esetében nemcsak a gyémántpiac híres/hírhedt képviselői öregbítették negatív hírnevüket. A Warner Bros a filmben szereplő gyerekeknek, kiskamaszoknak protézist ígért a filmben való részvételért. Ez az ígéret azonban nagyon sokáig csak ígéret maradt. A filmgyár mindig talált kifogást, hogy miért nem kapja meg a 27 gyerek a protézist. Egészen ezt addig játszotta, mígnem végül az Eastern Cape privát jótékonysági szervezet közbe nem lépett, és innentől már nem tudott kifogások mögé bújni a Warner Brothers. Természetesen ahogyan az már lenni szokott, a filmgyár az egész ígéretet cáfolta, ám újfent beszédes közjáték az, hogy amikor létrehozták a Véres gyémánt Alapot, a Warner a kezdő pénzösszeget megduplázta.

A film egyébként önmagában is figyelemre méltó, de pont olyankor készült el, amikor a szórakoztatóiparban is többen foglalkoztak a Véres gyémánt létezésével. The Heartless Stone kiállítás, Kanye West Diamonds from Sierra Leone száma, vagy a Sierra Leone helyzetéről készült VH1 dokumentumfilm mind-mind felerősítette a gyémánt vérességét.

A filmet egyébként több afrikai helyszínen forgatták.

Úgy gondolom, hogy ez a film érdemes a figyelemre. Van benne kaland, érzelmek, tanulság és számtalan kérdés. Ugyanis ez nem egy rózsaszín nézőbutító szórakoztató film. Érzelmekkel, érzésekkel és kérdésekkel áll fel az, aki megnézte.

Mindenképp nézd meg, akkor is, még ha filmes ízlésed ellen való is.

Szóval, filmre fel, és jó szórakozást!

dráma | kaland | thriller

Solomont elválasztották a családjától, és gyémántmezőkön dolgoztatták. Egy nap rálel egy drágakőre, ami tudja, hogy a jobb élet reményét jelentheti számár. Amikor Archer,... több»

4