2023.08.28 13:40 Artemisia Olvasottság: <100x
2

Az AI jövője

Siró Maszamune kultikus mangája, a Ghost in the Shell 1989-es első megjelenésétől kezdve számos adaptációt ihletett. Animék, sorozatok és videójátékok mellett nem kerülte el a hollywoodi feldolgozást sem.

Rupert Sanders rendező Scarlett Johanssonnal a főszerepben egy ízig-vérig futurisztikus cyberpunk filmet alkotott, mely amellett, hogy a műfaj összes jellegzetes hangulati és képi elemét megidézi, annak morális-társadalmi kérdéseit is feszegeti: a mindent behálózó kibernetika hatását a társadalomra és az egyénre, a mesterséges intelligenciák jogait, és hogy egyáltalán hol a határ ember és kiborg között egy olyan jövőben, ahol az emberek szintetikus szervekkel, chippekkel tuningolják magukat?

Az AI jövője

Noha az eredeti manga filozófiai mélységeihez nem ér fel mondanivaló tekintetében, Sanders Páncélba zárt szelleme a maga organikus kis világában remekül működik: érdekesen felépített, lassan kibontakozó akció-sci-fi egy sötét krimi szállal és a Scarlett Johansson által alakított Mira Killian őrnagy (aki az eredetiben Kuszanagi Motokót helyettesíti) két identitása közötti őrlődésével és drámai útkereséséről. Az őrnagy ugyanis egy teljes egészében robotikus test, amit a Hanka Robotics nevű mamutcég fejlesztett, azonban a robot testbe emberi agyat ültettek, így gondolat- és érzelemvilága teljesen emberi.

A film legerősebb aduja azonban kétségkívül a vizuális megvalósítása: a globális ázsiai metropolisz látványvilága, a mindent behálózó csúcstechnológia, a vibráló neonfények, ennek ellenpólusaként a nyugtalanító, sötét utcák, a futurisztikus fegyverek, a szaturált színhasználat, egyszóval tökéletes az audiovizualitás.

Az amerikanizálás a színészválasztáson érződik leginkább, hiszen az őrnagy mellett Batót, illetve Kuze-t (aki a Bábjátékosnak felel meg) is amerikai színészek alakítják. Az élményből ez mit sem von le, pl. az őrnagy megjelenése logikus magyarázatot is kapott, Scarlett Johansson, Pilou Asbæk és Michael Pitt pedig alakításukkal bizonyítják, hogy igenis méltán kapták meg a szerepeiket.

Összességében a Ghost in the Shell hollywoodi verziója egy kisebb léptékű, személyesebb alkotás lett, mely a globális tásadalmi-politikai kérdések helyett egy intimebb zónában, az őrnagy éntudatában és identitásában mozog. Az alapokhoz, vagyis az eredeti mangához és az 1995-ös animéhez viszonyítva ugyan jelentéktelennek tekinthető, de önmagában nézve egy korrekt, érdekfeszítő és autentikus cyberpunk akció-krimi, kiváló alakításokkal.

akció | dráma | sci-fi | thriller

A Páncélba zárt szellem főhőse az Őrnagy, a különleges erőknél szolgáló egyedi humán-kiborg hibrid, a 9-es Részleg nevű kommandós osztag vezetője. A legveszélyesebb... több»

2