2023.08.31 13:31 Juki-onna Olvasottság: 227x
2

Vágóhíd 1917.

„A remény veszélyes dolog”. Sok negatív kritikát olvastam a filmről, nekem kimondottan tetszett a film, de nem vagyunk egyformák. Egy magával ragadó, fordulatos, izgalmas és látványos dráma, Észak-Franciaország lövészárkaiból és csatamezőiről. Kapaszkodjunk, mert a történet beszippantja az embert, és megszűnik a külvilág.

Két őrvezető, Schofield őrvezető (George MacKay) és Blake őrvezető (Dean-Charles Chapman) bajtársak, parancsot kapnak, hogy a németek által már megszállt ellenséges területen keresztül jussanak el egy távol állomásozó alakulatukhoz, ezzel megmentve több száz bajtársuk életét, mivel a németek „stratégiai visszavonulást” hajtottak végre, ami arra utal, hogy megfutamodtak. Valójában a németek csapdát állítottak a brit csapatoknak, és csak arra várnak, hogy megindítsák a támadást ellenük. A két fiatal őrvezető ilyen nehéz teherrel a szívében fut versenyt az idővel és a szinte leküzdhetetlen akadályokkal. Egy kicsit morbid, hogy milyen tájékozódási pontok voltak a frontokon 1917-ben.

Vágóhíd 1917.

Döglött lónál balra, a hajlongó embernél jobbra, ennek ellenére a történet számomra ijesztő és hiteles volt. (Beugrott egy kép a hajlongó emberről, de gondoltam, nem az nem lehet. Akkor már tudtam, hogy nem lesz egy ötórai teadélután a film.) A sivár, bombák által tarkított, kráterekkel teli földi pokol, az oszladozó hullák, a föld alatti bunkerek félelmetes és életveszélyes zugai feszültté teszik a film légkörét és lélegzet-visszafojtva szorongunk és izgulunk a két szereplő épségéért. A film alkotói minden egyes apró részletre figyeltek úgy látványban, mint a hangeffektusokra. Bizony volt jó pár olyan jelenet, ahol majdnem kiugrottam a fotelemből, annyira megijedtem. (Azt ajánlom, hogy a legjobb hatás érdekében fejhallgatóval nézzük a filmet. Igazán pompás lesz átélni minden egyes jelenetet.) A kilátástalanság, a fáradság, a hullák, az elgyötört katonák, mindez miért? Számomra érthetetlen. Vannak néha visszafogottabb és nyugodtabb pillanatok, de összességében durva, erőszakos és mégis zseniális és lebilincselő alkotás. A rendező (Sam Mendes) és csapata tökéletes munkát végeztek. A film zenéje (Thomas Newman) tökéletes harmóniában van a történettel. Néha lüktető és nyugtalanító, néha szép. Érdekes, hogy nagy nevű színészek apróbb szerepekben mint másodhegedűs bukkannak fel, mint: Colin Firth, Mark Strong, Benedict Cumberbatch. A film elején volt egy kis Ryan közlegény megmentése érzésem, de az, ehhez képest egy érzelgős film.

81 1917  (2019)

dráma | háborús | kísérleti film

Az első világháborúban harcoló két brit katona életveszélyes megbízatást kap, egy üzenetet kell eljuttatniuk társaiknak, ehhez azonban át kell törniük a német frontvonalat.... több»

2