2023.09.06 18:43 Artemisia Olvasottság: <100x
5

Lincoln öröksége

Abraham Lincolnt az Egyesült Államok legfontosabb elnökének tartják, alakja gyakorlatilag legendássá vált, és egyet jelent a hazafiassággal. Az utókorra hagyott történelmi öröksége valóban rendkívüli: a 19. század egyik legfontosabb ügyéért, a rabszolga-felszabadításért szállt síkra (melynek emblematikus dokumentuma az 1863-as Előzetes Emancipációs Kiáltvány volt), és végül sikerre is vitte az ügyet a 13. alkotmánykiegészítés 1865. december 6-ai életbe lépésével, noha ő maga már nem élhette meg a teljes győzelmet.

Steven Spielberg egy hazafiassággal és pátosszal átitatott, emelkedett hangvételű drámát szentelt az Egyesült Államok 16. elnökének: filmje 1965 januárjában, a polgárháború utolsó hónapjaiban, Lincoln 2. mandátumának kezdetén veszi fel a fonalat, vagyis életének utolsó 3 hónapját dolgozza fel, legfőbb témája pedig a 13. alkotmánykiegészítés megszavazásáért és ratifikálásáért folytatott kampány, valamint annak hátterében húzódó politikai feszültségek.

Lincoln öröksége

Spielberg nagy hozzáértéssel készítette el ezt a tárgyalótermi drámába oltott részletes és magvas történelemleckét, mely ugyan minden perceben lankadatlan figyelmet kíván, de minden perce aranyat ér. Az amerikai történelem egy szelete megelevenedik a vásznon, Abraham Lincoln bonyolult és zseniális személyiségével, intellektuálisan gazdag párbeszédekkel, precíz történetvezetéssel, pedáns korhűséggel és nagyívű színészi alakításokkal.

Daniel Day-Lewis neve hallatán nem is várnánk mást, mint eszményien tökéletes átlényegülést, és a színészóriás ezúttal is egy lenyűgöző alakítással ajándékozott meg minket. Nem kevésbé zseniális szintén elkötelezett abolicionistát alakító Tommy Lee Jones sem, valamint Sally Field a mentálisan megviselt First Lady szerepében.

Steven Spielberg most is nagyot alkotott, és méltó emléket állított Abraham Lincolnnak és örökségének, nem utolsósorban pedig a Lincoln tárgyalótermi drámának és életrajzi filmnek sem utolsó.

68 Lincoln  (2012)

dráma | életrajzi | háborús | politikai | történelmi

1865-ben végéhez közeledik az amerikai polgárháború. Abraham Lincoln (Daniel Day-Lewis), az újraválasztott elnök elhatározza, hogy bármi áron, de rákényszeríti a kongresszust... több»

5