2023.09.25 20:09 Kóborló Olvasottság: <100x
1

Lágyan ringadozó rémálom

Valamikor még a kereskedelmi csatornák megjelenése előtt volt szerencsém először (és egyben utoljára) ehhez a filmhez, és mivel szinte már alig rémlett bármi is a Phillip Noyce rendezésében készült Halálos nyugalom című produkcióból, így stílszerűnek éreztem az újranézését. Tulajdonképpen annyi maradt meg a tudatom mélyén ebből a filmből, hogy egy egész jó kis thrillert tisztelhettem anno benne, de persze azóta eltelt nem kevés idő. Na de lássuk, hogy mennyire is állta ki az idő próbáját a Halálos nyugalom című alkotás.

Nem tudom, miért, de az emlékeimben egy kimondottan félelmetes és igencsak feszült thrillerként maradt meg eme film, de amikor a napokban újranéztem, sajnálatos módon már csak halovány lenyomata volt meg eme élménynek. Talán azért éreztem most gyengébbnek a filmet, mint amikor először láttam, mert valahogy úgy rémlett, hogy a történet negatív karakterét alakító Billy Zane figurája sokkal félelmetesebben hatott akkor, mint most. Lehet, hogy mindez azért lehetett, mert az azóta eltelt évek során számos félelmetesebbnél félelmetesebb pszichopata karakterrel futottam össze a filmek világában. Tulajdonképpen ha jobban belegondolok, akkor ennek a filmnek a legfélelmetesebb karaktere nem is a Billy Zane által életre keltett figura volt, hanem sokkal inkább az a helyzet, amibe a két további szereplőink (Nicole Kidman és Sam Neill) sodródnak, és ez az, amit egész ügyesen aknáztak ki ebben az alkotásban. Ugyanis hiába van ott mindvégig a pórul járt szereplőink számára az óceán végtelen nyílt világa, ha az egyet jelent szinte a biztos halállal. Ezáltal pedig egy kimondottan érdekes bezártságérzetet kapunk a filmtől, ráadásképpen pedig a története egyáltalán nem annyira földtől elrugaszkodott, hogy elképzelhetetlennek nevezzem. Talán ezen összetevők miatt maradt meg sokak számára annyira emlékezetesnek a Halálos nyugalom című film. Tehát a helyszín tökéletes, az atmoszféra egész jó, na de nézzük, hogy mit is kapunk a színészektől.

Lágyan ringadozó rémálom

Sajnos itt már azért némileg rezeg az a bizonyos léc, hiába a bombabiztos neveket felsorakoztató színészgárda jelenléte. Kezdjük a sort a filmbéli John szerepében látható Sam Neill-lel. A film három fő karaktere közül talán az ő alakításában található meg a legkevesebb logikátlanság, de lehet, hogy mindezt csak azért éreztem így, mert az ő karaktere még a történet eleje felé egy egészen más slamasztikába kerül, mint a további két szereplőnk. Bár ez azon nem változtat, hogy személy szerint én az ő alakítását éreztem a legjobbnak ebben a filmben. A film további két főszereplője közül talán még Nicole Kidman alakítása volt egész jó, bár jó pár esetben éreztem nála néhol logikátlan tetteket, amit sok esetben úgy éreztem, hogy csak azért kerültek a filmbe, hogy ne legyen 10-20 perccel rövidebb a játékidő. Sajnos nálam Billy Zane karaktere sokkal kevésbé volt hatásos, ami abból a szempontból valóban sajnálatos, hogy sokkal jobbra értékeltem volna eme filmet, ha hihetőbbnek érzékeltem volna őt a szerepében.

Mindezek azért is bosszantóak igazán, mert hát mind az operatőri munka, mind a rendezés, mind pedig a zenei aláfestések egy igazán emlékezetes alkotásban részesítettek, ami egy maradandó thrillerként is fennmaradhatott volna akár még ma is, de a fentebb említett okok miatt így csak egy halovány négy csillagot tudok adni a Halálos nyugalom című filmre.

horror | thriller

Egy békésnek induló tengeri kirándulás rémálommá változik, amikor a látóhatáron feltűnik egy elhagyatott hajó. Ingmar és felesége, Rae egy tragikus autóbalesetben... több»

1