2023.10.03 21:44 OkosMajom Olvasottság: <100x
2

Kifejezetten jó lett!

Már bocsánat, de imádom az apokaliptikus mozikat. Kihalt tájak, kétségbeesett emberek, túlélők, zombik, vámpírok, szörnyek és különféle lények!

Ismertető jelük, hogy emberhús „fanok”, enni, kiszívni, megcsócsálni, de mindenképpen elpusztítani az utolsó embereket.

Kifejezetten jó lett!

Miguel Ángel Vivas, aki többek között A nagy pénzrablás, az I'll See You in My Dreams és a Bebörtönözve rendezője itt ügyesen dolgozott!

Mi is a sztori, nézzük csak!

Valamikor a jövőben, mondhatni, természetesen, egy gyilkos vírus szabadult az emberiségre.

A túlélőket karanténba igyekeznek elszállítani...

A katonaság szinte mindenre felkészített emberei hibáznak, így amikor beüt a gikszer, a célállomástól már nem is messzire egyértelmű, hogy elsőként a fegyveres erők hullanak el.

A többiek pedig egy kiabáló, ordítozó, hörgő, rémült tömeg, rohangálnak a fegyverropogás közben, hangárból hangárba.

Hogy ki éli túl?

Snitt!

Kilenc évet ugrottunk az időben.

Egyértelmű, hogy a buszon szorongatott gyönyörű kisbaba már nem pólyás.

Harmony...

Egy pár házas kolónia valahol a hegyek övezte völgyben.

Jéghideg tél van, és számomra nem volt evidens, hogy a vírus valamilyen mód felelős lett-e egy kataklizma változásért, vagy csupán főszereplőink találták meg a világ leghidegebb városát.

Patrick (Matthew Fox) igazi ősemberré avanzsált, aki azért a hójáróval elmegy vadászgatni, hiszen azért túlélni kötelező!

Jack (Jeffrey Donovan) egy pár méterrel arrébb álló hideg házban tengeti napjait a felcseperedő kislánnyal, és inkább gyűjtögetésből tartják fenn magukat.

Egyszóval különböző két ember egymás mellett, és gyűlölik egymást. De mi a konfliktus forrása?

Természetesen majd ki fog derülni minden.

A kihalás szélén szerkezetét tekintve leginkább a 2007-es Legenda vagyok című Will Smith-filmre emlékeztet, ráadásul számos elemet át is emel belőle, azonban a sztori drámai szála teljesen eltér attól. A száztíz perces játékidő első kétharmadát a három főszereplő kapcsolatának bemutatása uralja, ami a színvonalas színészi játéknak köszönhetően rendkívül jól működik.

A két felnőtt férfi a flashback jelenetekben bemutatott konfliktusa még az apokaliptikus környezetnél is nagyobb veszélyt jelent a kifejezetten bájos kislányra nézve, ezt pedig a magas színvonalú színészi játék remekül érezteti velünk, tehát a film nézőjével.

A harmadik harmad eltérve az első kétharmadtól, azonban teljesen eltérő hangulatú lett, a gore/slasher jelenetekkel kevert „single location” dráma átmegy egy technikailag teljesen korrekt, ám már sokat látott elemekkel operáló akció-horror moziba!

A színészekről!

Jeffrey Donovan, az Égető bizonyíték egyik főszereplője alakítja Lu gondviselőjét, a gondoskodó, ám végtelenül önfejű és néha erőszakos jellemű Jacket, a félőrült alkoholista szomszédjukat pedig Matthew Fox, akit a nézők Lost című misztikus szériából ismerhetnek.

Mindketten zseniálisan játszanak, ám alakításuk a tündéri Quinn McColgannek köszönhetően vált igazán hatásossá, aki fiatal kora ellenére rendkívül profi munkát végzett.

Remélem a jövőben jó színésznő válik belőle!

Konklúzió!

Egy javarészt itthon forgatott apokaliptikus „túlélő horror”, kissé közepes CGI-hatásokkal!

Kissé a Legenda vagyok és A sötétség 30 napja filmekre hajaz, de mégis egyedi darab!

Rajongóknak és nem rajongóknak is kötelező mozi!

Az IMDb-n 18 ezer vélemény után 5,9/10-es, a TMDB-n 602 vélemény után 62%-on áll, nálam pedig 85%, és természetesen öt csillag!

dráma | horror | sci-fi

Kilenc évvel azt követően, hogy egy vírus végigsöpört az emberiségen, Patrick, Kack és Lu, a kilenc éves lány békében és nyugalomban él egy elfeledett, hófedte kisvárosban.... több»

2