2023.10.04 21:12 Artemisia Olvasottság: 136x
4

A jövő konfliktusa

Gareth Edwards nagyszabású, szerzői sci-fije az év egyik legambiciózusabbnak ígérkező és legjobban várt filmje volt. Az Alkotó alaptézisében a klasszikus sci-fik magjának számító kérdéskört boncolgatja: ember és robot, alkotó és alkotás viszonya, az emberi éntudattal és érzelmekkel rendelkező mesterséges intelligenciák jogai és szabadsága.

A műfajban a névjegyét a Zsivány Egyessel letevő Gareth lélegzetelállító világépítést produkál: disztópikus jövőképet fest, ahol az élet minden területén jelenlévő AI a 21. század végén dermesztő lépésre szánja el magát: atomrobbantást hajt végre Los Angelesben... A nukleáris katasztrófa az egész világra kiterjedő, pontosabban azt két részre osztó háború kirobbanásához vezet. Az USA és katonai szövetségesei az AI teljes eltörlését tűzték ki célul, azonban Ázsiában menedékre lelnek a robotok, köszönhetően nagyrészt a rejtélyes robottervezőnek, Nirmatanak.

A jövő konfliktusa

A film látványvilága, az effektusok és a világábrázolás szinte hibátlan. Az esztétikai minőség a mindössze 80 millió dolláros költségvetés mellett csodaszámba megy, és a mű egyik alappillérét adja.

A negatív jövőkép és a világméretű fegyveres konfliktus azonban csak háttérként szolgál a főhős, Joshua (John David Washington) személyes drámája mellett. A férfi hírszerzőként beépül az újázsiai közösségbe és közel férkőzik Nirmata lányához, Mayahoz (Gemma Chan). A művelet olyannyira sikeres, hogy Joshua és Maya összeházasodnak, és a közös gyermeküket várják. A boldogságnak az amerikai tömegpusztító fegyver, a NOMAD csapása vet véget: Joshua egy pillanat alatt elveszít mindent.

Évekkel később Joshua elvonultan él és nem törődik a háború kimenetelével, míg fel nem csillan a remény, hogy Maya talán még életben van, és pont az a Nirmata által fejlesztett szuper fegyver vezethet el hozzá, ami a robotok javára döntheti el a háborút, ha az amerikai hadsereg nem szerzi meg és iktatja ki időben. A fegyvert azonban egy gyermek testébe és tudatába implantálták. Az Alphie névre hallgató, élethű gyermeki tudattal és teljesen emberi érzelmekkel rendelkező robotka hatására Joshua más szemszögből látja a háborút, és sokat tanul tőle a robot személyiségéről és érzelmeiről, miközben nemcsak Maya sorsára és Nirmata kilétére derül fény, hanem a háború valódi kiváltó okára, és arra is hogy hogyan hivatottak ők ketten békét teremteni a két faj – ember és AI – között.

A cselekmény javarészt Joshua és Alphie kapcsolatára, valamint a férfi karakterfejlődésére épít, noha vannak izgalmas csúcspontok, kiválóan bemutatott csatajelenetek és gerillaharcok, de a karakterdráma abszolút dominál. Mondandójában feszeget kényes és aktuális kérdéseket egyaránt: meddig terjedhet az ember hatalma az alkotása fölött? Ha teljesen egyedi személyiséggel ruházunk fel, és emberi mintára tervezünk egy mesterséges intelligenciát, akkor van-e joguk rendelkezni vele, elpusztítani? Élhet-e egymás mellett békében és egyenlően ember és transzhumán robot?

A film alapfeltevései bár nem most kerülnek először terítékre, de valami újszerű és egyedi hozzárendelésével valami sokkal egyedibb is lehetett volna belőle. Gareth Edwards nagyszerű témákat vet fel, nagyszerű lehetőségeket érint, de ezek többségét kiaknázatlanul hagyja, mindent Joshua és Alphie apa-gyermek kapcsolatának vet alá. Az ember és emberi robot között szövődő őszinte szeretet már sok sci-fiben láttuk, és Edwards semmi újat nem mond róla. Bemutat egy szép egymásra találást, egy kedves apa-gyermek szálat, de nem mélyül el jobban a témában. Elmondja, hogy a háborút nem a robotok kezdeményezték, és ha megnyernék a háborút, akkor is csak békében és szabadon szeretnének élni, de nem ás mélyebben az emberi megalománia és elnyomás témájában.

Néhány hibája ellenére Az Alkotó egy impozáns, grandiózus, manapság ritkaságszámba menő, eredeti ötleten alapuló szerzői film, mely kihagyott ziccereivel együtt is képes berántani a nézőt, és képes hatást gyakorolni rá. Megvolt benne a potenciál, hogy sci-fi klasszikus legyen, ez sajnos nem valósult meg, de így is ajánlatos minden sci-fi rajongónak.

61 Az Alkotó  (2023)

akció | dráma | kaland | romantikus | sci-fi

Egy háborús konfliktus közepette, amelyben az emberiség a mesterséges intelligencia erői ellen harcol, Joshuát (Washington), a különleges erők tapasztalt volt ügynökét az... több»

4