2023.10.05 22:57 Piczil Zsolt Olvasottság: 10360x
8

Számomra megérkezett a Mátrix szintű új film, de azért pontozzátok csak le bátran!

Mi a baj az emberrel? Vagy a MI a baja az embernek? (Mesterséges Intelligencia.)

Csaó Mái (Csááó Máj) alkoholista keleti filozófus mondta (egyre fogyatkozó) tanítványainak:

Számomra megérkezett a Mátrix szintű új film, de azért pontozzátok csak le bátran!

„Az igazán jó film az, ami akkor is megragad a tökeidnél, ha éppen mobiltelefonról nézed 240 pixeles felbontásban éjfélkor a Lehel-téri piacon, ahol éjjeliőrként héderelsz. Így tettem én is, fiaim, a Gravitációt nézve... miközben ellopták a káposztákat”.

Persze hogy a tanítványok is otthagyták őt. Pedig igen bölcsen szólt az öreg. Mert lehet a Gravitáció filmnek ezernyi logikai, fizikai hibája, rossz kópiája, akkor is BEVONZ. Értitek? Höhö vagy ott van a Terminátor film világa. Eltelt 40 év, míg valamelyik rajongó feltette végre a kérdést egy fórumon: "Jó, jó a Skynet (MI), ha ki akarta nyírni az ÖSSZES embert, akkor miért nem vegyi fegyverekkel tette lakhatatlanná a Földet?" Mert ugye a Chemotoxtól nem nő a virág sem, de döglik a légy is. A robotnak viszont meg sem kottyan a permetlé. Értitek? És 40 évig senkinek nem jutott eszébe: – Elvtársak! A robotok miért nem gáztartályokkal járkálnak a hónuk alatt, a 40 megawattos fázismodulált plazmakarabély helyett? Mert így működik a film varázslata. Hogy nem feszegeted az Erő mibenlétét, a Mátrix szerver használati protokolljait, a Skynet sakk logikáját. Csak nézed a képernyőt (jobb esetben a gyöngyvásznat), leesik az állad, elfelejtesz levegőt venni. Ezért csodálatos a mozivilág, a teljes visszacsatolás (alias Total Recall) miatt, kettő órára kiszakadsz a saját földi valódból. Nos nekem bejött Az Alkotó. Lehet a történetet szidni, pedig pörgőbb, mint az Elysium. Ha összehasonlítom a Mátrix mítoszával, NEKEM ugyanolyan jónak tűnik, mint a legendás Mátrix film (természetesen az első részéről beszélek). SZERINTEM az érzelem is pont elég volt a filmben, látszólag nem ide tartozik, de Alfi (Robotka) magyar szinkrongyerekhangja csodálatos tónusú, a drámai részeknél nálam nagyon betalált. És akkor marad a kérdés, mi a baja az embernek? Nemrégiben teljesen meglepődtem az új Flash-film fogadtatásán, durván lepontozták „mert oooolyanok benne a filmtrükköööök”, zúgott a szólam, miközben a Flash nem egy 2012 vagy egy Moonfall akart lenni, mert ezekben tényleg csak a látvány számít. A Flash-nek bitang jó története volt, mégis megbukott.

Most itt Az Alkotó, és én félek, hogy a nézők és kritikusok fanyalgása miatt ez is megbukik (a szerintük gyenge történet miatt). A képzeletbeli filmmúzeumom polcára azért én habozás nélkül felrakom a Mátrix-film mellé. Miközben kezd az az érzésem lenni, hogy az MI őszintébben tudna sírni egy ember teteme felett, mint egy ma élő kiüresedett EMBER a saját fajtársa hullája felett.

61 Az Alkotó  (2023)

akció | dráma | kaland | romantikus | sci-fi

Egy háborús konfliktus közepette, amelyben az emberiség a mesterséges intelligencia erői ellen harcol, Joshuát (Washington), a különleges erők tapasztalt volt ügynökét az... több»

8