2023.10.07 20:57 OkosMajom Olvasottság: <100x
2

Tudom, mit tettem 1997 nyarán!

Jim Gillespie rendező, a regény írója, Lois Duncan és a film forgatókönyvírója, Kevin Williamson nagyon jó filmet pakoltak le elénk, nézők elé!

Még ma is ütős darab, és a kilencvenes években pedig hatalmas ovációval fogadták!

Tudom, mit tettem 1997 nyarán!

Aztán végül is trilógiává nemesedett, és őszintén mondom, mindhárom rész kifejezetten jól sikerült!

De miről is szól a film?

Négy fiatal, Barry (Ryan Phillippe), Ray (Freddie Prinze Jr.), Helen (Sarah Michelle Gellar) és Julie (Jennifer Love Hewitt) az érettségi bankettjük kissé italtól felfokozott éjjelén a tengerparton szórakoznak, majd hazafelé tartva elgázolnak egy teljesen ismeretlen alakot.

A fiatalok hatalmas pánikba esnek, majd úgy döntenek, nem szólnak a rendőrségnek, igaz, őrületes viták után, hanem eltüntetik a holttestet.

Mielőtt azonban a tengerbe dobnák, az ismeretlen alak magához tér.

Julie-t majd megőrjíti a bűntudat, hogy valakit megöltek, de mégis megesküdnek egymásnak, hogy a titkot a sírba viszik, így ő is mélyen hallgat!

Snitt!

Eltelik egy év, Julie a hatalmas Bostoni Egyetemen tanul tovább, a nyári szünetben azonban hazalátogat a szülőfalujába, a tengerparti halászfaluba, ahol egy rejtélyes levél fogadja: „Tudom, mit tettél tavaly nyáron...” („I know what you did last summer”).

Julie felkeresi volt barátait, és nagyon gyorsan a levélíró „nyomába erednek”. Valaki látta őket akkor éjjel?

Valaki tudja, mi történt?

De vajon ki az?

És ez a valaki miért pont most bukkant fel?

Majd nemsokára Julie elmondja társainak, hogy az újságban olvasta, a férfit, akit felelőtlenül megsebeztek, majd megöltek, David Egennek hívták, és három hét múlva talált rá az oszladozó holttestére egy halászhajó.

Mindenki azt hitte, hogy baleset áldozata lett, így az ügyet hamar lezárták.

Helen és Julie felkeresik Egen testvérét, akitől aztán megtudják, hogy nem sokkal David halála után egy bizonyos Billy Blue ellátogatott hozzá, hogy őszinte részvétét fejezze ki David halála miatt.

A csapat ezek után Billy után kezd nyomozni.

Eközben a rejtélyes levélíró folyamatos rettegésben tartja a fiatalokat, és egy halászruhába bújva áldozatait szedi...

Megöli Maxet (Johnny Galecki), Barry-t (Ryan Phillippe), majd egy rendőrt, és utánuk Elza (Bridgette Wilson-Sampras) és Helen jönnek!

Senki sincs biztonságban!

Eközben az egész kisváros a július 4-ét ünnepli, Julie ismét ellátogat Missyhez, (Anne Heche) David testvéréhez, akitől megtudja, hogy David valójában öngyilkos lett menyasszonya, Susie miatt, akinek a haláláért az egész falu őt hibáztatta.

Még egy nagyon furcsa búcsúlevelet is hagyott:

„Sosem felejtem el a tavaly nyáron történteket...” („I will never forget last summer”).

Ám Julie megpróbálja elmagyarázni Missynek, hogy ez nem kifejezetten búcsúlevél, hanem egy burkolt fenyegetés, amit a testvérének szántak.

Davidet tehát valaki meggyilkolta.

De akkor vajon ki?

És akkor a fiatalok vajon kit gázoltak el?

Egyszóval minden jól összekuszálódott!

Julie a helyi könyvtár archívumában talál egy cikket, ami szerencsére minden rejtélyt megold!

Susie-nak egyetlen rokona volt, az apja, Benjamin Willis (Muse Watson), egy helyi halász, aki majd beleőrült lánya halálába!

Benjamin nem nagyon tudta feldolgozni lánya, Susie halálát, ezért megölte a lány vőlegényét, Davidet, szinte ugyanazon a helyen, ahol egy évvel korábban Susie maga is meghalt, és majdnem ugyanazon a helyen, ahol nem sokkal később a fiatalok elgázolták és a tengerbe dobták.

A férfi azonban életben maradt, és elhatározta, hogy véres bosszút áll „gyilkosain”.

A film végére természetesen az is kiderül, hogy Billy Blue valójában Ray, aki nem bírt a lelkiismeretével, és ezért kereste fel a fura álnéven Egan testvérét, Missy-t!

Majd kampós gyilkosunk ismét a tengerbe zuhan, és „újra” meghal!

Snitt!

Julie a nyári szünet végén visszatér Bostonba, hiszen kezdődik az új év, ahol a kollégium fürdőjéből kilépve egy kézzel felírt üzenetet talál a bepárásodott tükör üvegén:

„Még mindig tudom...” („I still know”).

Nos igen!

Klasszikus, és felejthetetlen!

Szép lányok, sportos fiúk és a csúnya gonosz gyilkos!

Szerelem, ármány, izgalom és vér!

Nem is kell több!

Denis Crossan képei pedig örökre a retinánkba égtek!

Az IMDb-n 155 ezer vélemény után 5,8-as, a TMDB-n 2525 szavazat után 59%-on áll, nálam pedig 82%-os és öt csillag!

horror | misztikus

Négy fiatal egy éjszakai autókázás közben véletlenül halálra gázol egy idegen férfit. Kétségbeesésükben az az ötletük támad, hogy eltüntetik a hullát, és nem beszélnek... több»

2