2023.10.11 18:10 Kóborló Olvasottság: 136x
7

Ördögűző negyedik, avagy ötödik rész?

Nyakunkon a soron következő Ördögűző-film (2023. 10. 12-vel), amit David Gordon Green készített, és egyből egy trilógia első felvonásaként érkezik Az ördögűző: A hívő. Bizonyára sokaknak ismerős lehet ez a felállás, hogy egy korábbi ismert horrorfilmes szériát egyből trilógiaként próbálnak feléleszteni, ráadásul a fentebb említett rendezővel. Ugyanis még 2018-ban pont ezzel a formulával leheltek életet a Halloween-szériába, aminek az első felvonása az én elvárásaimat még maximálisan ki tudta elégíteni, de sajnos a trilógia további részei egyre gyengébbek lettek az én szememben (be kell hogy valljam, nem kicsit tartok attól, hogy hasonló utat fog bejárni az új Ördögűző-trilógia is, de persze azt kívánom, hogy ne legyen e téren igazam). Eleinte, amikor megérkeztek az első hírek, a készülő új Ördögűző-filmről, nem igazán éreztem túlzottan nagy szükségét annak, hogy bevéssem a naptáromba a megjelenésének a dátumát, és ez a fajta ellenérzés amiatt van/volt bennem, mert míg az 1973-as első Ördögűző filmet a mai napig az egyik leghatásosabb horrorfilmként tartom számon, addig a folytatásai finoman szólva sem igazán tudtak felnőni ahhoz. Na de ahogy érkeztek Az ördögűző: A hívő előzetesei, egyre jobban és erőteljesebben éreztem azt, hogy mindképp érdemes lesz adni neki egy esélyt, mert igencsak hangulatos előzetest sikerült összehozniuk hozzá, jómagam pedig úgy gondoltam, hogy míg eljutok a mozikba az új részre, addig is kicsit felfrissítem az emlékeimben a korábbi részeket. Így érkeztem el az Ördögűző: Dominium című részhez, ami egy előzményfilmje a klasszikus 73-as résznek. Na de ezek után lássuk, hogy mit is kapunk a közel kétórás játékideje alatt ettől a filmtől.

Már maga az a tény, hogy mikor először láttam az Ördögűző: Dominiumot, azt gondoltam, hogy ez az ötödik része ennek a szériának, de miután utánanéztem a dolgoknak, hogy akkor most hogy is vannak itt az időrendi dolgok, kissé meglepődtem azon, amit végül találtam. Kezdeném azzal, hogy létezik egy klasszikusnak nevezhető trilógia az Ördögűzőnek, aminek az első része a már többször említett 1973-as Az ördögűző volt. Majd 1977-ben, Ördögűző 2. – Az eretnek címen folytatták, aminek szinte minimális köze volt az első részhez (ezt a részt máig az egyik legrosszabb folytatásként tartom számon, de persze kinek a pap, és kinek a papné). Majd 1990-ben bemutatták az Ördögűző 3.-at, ami részben folytatja az első részt 15 év távlatából, ráadásul voltak is olyan filmbéli karakterek, akik visszatértek, de legnagyobb sajnálatomra pont nem azok a karakterek, akik még emlékezetesebbé tudták tenni az első felvonását a szériának. Majd elérkeztük 2002-be, amikor elkészítették jelen filmünket, az Ördögűző: Dominiumot, de a forgalmazó annyira pocséknak ítélte, hogy három teljes éven keresztül jegelték, és számos újraforgatást eszközöltek rajta, továbbá szinte az egész színészgárdát lecserélték, és némiképp több horrorral elkészítették Az ördögűző: A kezdet című filmet, amit végül 2004-ben bemutattak. A film hatalmas bukás volt mind pénzügyileg, mind pedig a kritikusok szemében. Eme bukás után döntött a forgalmazó úgy, hogy mégis bemutatja egy évre Az ördögűző: A kezdet után jelen filmjét, az Ördögűző: Dominiumot. Összegezve egy negyedik Ördögűző-film létezik, ami valójában nem is folytatás, hanem előzményfilm, ráadásul mindezt két változatban is láthatjuk.

Ördögűző negyedik, avagy ötödik rész?

Mindezen dolgok ismeretében talán már sejthetjük, hogy nem biztos. hogy egy túl jó film lett az Ördögűző: Dominium, és ez az én véleményem szerint sem lett az. Kezdeném azzal, hogy maga a története rendkívül lapos és igencsak unalmas. Sajnos a forgatókönyv íróinak, William Wishernek és Caleb Carrnak nem sikerült egy kellőképpen feszült és izgalmas eredettörténetet leszállítaniuk, ráadásul elég minimalista a filmben található horrorelemek száma is. A filmbéli karakterek kimondottan gyengék, ez alól egyedül legalább a fiatal Merrin atyát alakító Stellan Skarsgård volt kivétel számomra. Már ennyi elegendő lenne ahhoz, hogy egy gyenge előzményfilmként tekintsek az Ördögűző: Dominiumra, de mindezen dolgok ráadásaként, még a CGI-jelenetek is elképesztően rosszul festenek.

Valójában csak a Merrin atyát alakító Stellan Skarsgårdot tudom pozitívként megemlíteni ebben a filmben, illetve azt, hogy ha csak minimálisan is, de azért foglalkoztak annak a démonnal, amely filmtörténelmet írt 1973-ban. Két halovány csillagocskánál többet nem érdemel tőlem (és még így is lehet, hogy túlzottan jószívű voltam).

dráma | horror | thriller

Maga a Gonosz kel életre egy afrikai ásatáson, akinek semmi és senki nem állhat útjában. Merrin atya (Stellan Skarsgard) az egyetlen, aki képes volna megállítani, ám a papot a... több»

7