2023.11.01 18:51 Kóborló Olvasottság: <100x
1

Halloweenkor Halloween film dukál

Idén volt az ötödik olyan halloweeni estém, amikor egy Halloween film is sorra kerül a borzongás éjszakáján, és ha már eddig szép sorban haladtam eme franchise-al, akkor eme sormintát most sem kívántam megváltoztatni. Még akkor sem, ha kissé már érződik eme szérián is a fáradás egyértelmű jelei. Na de lássuk, hogy mit is kapunk a kicsivel több mint másfél órás játékideje alatt ettől a résztől.

Az eddigi öt megnézett Halloween rész közül, bizonyára a legtöbben, a széria harmadik felvonására, a Halloween 3.: Boszorkányos időszakára mondanák azt, hogy a legrosszabb rész, és be kell hogy valljam, a negyedik részig jómagam is így vélekedtem erről. Aztán sorra került az 1989-ben bemutatott Halloween 5, ami tulajdonképpen történetileg folytatja az 1988-as Halloween 4-et, csak az eseményei, egy évvel a negyedik rész után veszik fel a fonalat. Töredelmesen bevallom hogy számomra nem volt akkora csalódás a negyedik Halloween rész, egy amolyan tipikus b-filmes horrort kaptam tőle, ahol még némileg talán felsejlett, az a fajta hangulat, ami miatt annyira megkedveltem ezt a szériát. Na már most mivel jelen filmünk egyfajta közvetlen folytatása volt a negyedik résznek, így előjáróban arra gondoltam, hogy talán majd minőségben is hasonló szintet fog képviselni mint az elődje, de ezt igencsak csúnyán benéztem. Ugyanis a Halloween 5 messze elmarad az elődjeihez képest, nem csak történetileg, de szinte minden területen.

Halloweenkor Halloween film dukál

Jelen filmünk számos igencsak komoly hibával rendelkezik, és nem is tudom hogy mely volt a legbosszantóbb ezek közül. Kezdjük talán a filmbéli karakterekkel. Mivel jelen filmünk folytatja a negyedik részt, így minden olyan karakter visszatér ebben a felvonásban, akik túlélték az egy évvel korábbi részt. Csakhogy a film forgatókönyvíróinak (Dominique Othenin-Girard, Michael Jacobs és Shem Bitterman) mintha ötletük sem lett volna arról, hogy mit is kezdjenek ezzel, hisz a korábban még aránylag egész korrektül teljesítő karaktereket, totálisan ledegradálták egybites szereplőkké. Talán ezek közül a legfájóbb számomra a franchise egyik legemblematikusabb karakterének számító, Dr. Loomis (Donald Plesence 1919-1995) lealacsonyítása volt. De persze sajnos a további karakterek sem igazán büszkélkedhetnek bármi jóval is. Tehát karakterileg szinte nullára vizsgázott nálam az ötödik Halloween film, és hát sajnos történetileg is csak egy hajszállal lett jobb. Ugyanis elképesztően vontatott és unalmas. A cselekmények beindítására is közel a játékidejének a kétharmadáig kell hogy várjon a néző, de be kell hogy valljam, ez még nem is zavart volna annyira, ha legalább addig is kaptunk volna némi jellegű halloweeni atmoszférát, de nem. Sajnos a feszültségteremtés sem igazán működött a filmben, de mintha ezt némiképp érzékelte is volna a rendező Dominique Othenin-Girard, hisz szinte majdhogynem az összes efféle lemaradását a játékidő utolsó negyedére hagyta, de akkora már számomra szinte teljesen menthetetlené vált az ötödik Halloween film.

Mindent egybevéve sajnos semmilyen pozitívum nem jut az eszembe a Halloween 5-nél, ha csak annyi nem, hogy legalább a horrorikon, Michael Myers benne van a filmben, nem úgy mint a harmadik résznél, de még ezzel együtt is, a franchise legrosszabb felvonása ez eddig nálam.

74 Halloween 5  (1989)

horror | thriller

A Halloween 5 című horrorban Michael Myers ellopja egy éves kisfiát a nevelőintézetből és ő neveli fel. Miután a fiú betöltötte a 17-ik életévét talál a házban egy videót,... több»

1