2023.11.04 14:18 Artemisia Olvasottság: 120x
3

Francia kiadás

Alexandre Dumas halhatatlan romantikus-kalandregénye, A három testőr a francia irodalom egyik legnagyobb kalsszikusa. Nemcsak az irodalomra, de a filmművészetre is nagy hatást gyakorolt: filmes adaptációi a némafilmek korszakába nyúlnak vissza. A három testőr, Porthos, Athos, Aramis és a hozzájuk szegődő D'Artagnan ugyanis először 1921-ben debütáltak a vásznon, és már akkor sem francia, hanem egy amerikai produkcióban, Fred Niblo rendezésében. És több mint 100 éves mozis pályafutása során végig az amerikai túlsúly volt jellemző A három testőr-filmekre. Egészen mostanáig!

A klasszikus történet ameikai szájízű megítélésén hivatott most változtatni a francia állam támogatásával készült, Martin Bourboulon francia rendező által rendezett, francia színészekkel dolgozó, ízig-vérig francia produkció.

Francia kiadás

A három testőr: D'Artagnan epikus stílusban, forráshűen meséli el a klasszikus történet első felét.

A fiatal, forrófejű D'Artagnan Párizsba érkezését és első, jól ismert kalandját láthatjuk a három testőrrel közösen. A történeten nem sok változtatást eszközöltek, és ez jól is van így. Ami miatt mégis érdekes és értékes darabról beszélhetünk, az a kivitelezés. Az európai hangvétel, európai hangulat és gondolatvilág jó hatással van a műre, szinte visszaköszön Dumas regényének franciás bája. Ez pedig a látványvilágra is hatványozottan igaz. Markáns, korhű és hitelesen korabeli képi világ uralkodik, tökéletesen idézi meg az 19. századi Párizst és környékét, valamint az ábrázolt kor puskaporos politikai hangulatát: a pattanásig feszült ellentétet a háború küszöbén álló Franciaország és Anglia között, a katolikus és protestáns egyház szembenállását.

Karakterábrázolása szintén hű az alapműhöz, a korstílushoz igazodva végletes jellemekkel dolgozik.

A film másik nagy erénye a színészi alakítások. Korunk legnagyobb francia sztárjait sikerült megnyerni a filmhez, de nemzetközi szinten kevésbé ismert tehetségek is akadnak szép számmal.

Vincent Cassel mint Athos, Eva Green mint Mylady, Louis Garrel mint XIII. Lajos, Vicky Krieps mint Anna királyné, valamint a címszereplő D'Artagnan-t alakító François Civil egytől egyig kiválóan hozzák a karaktereiket, különösen Eva Green számára testhezálló a cselszövő, femme fatale, a Mylady szerepe.

Ha a 2 év múlva érkező folytatás is hasonló színvonalú lesz, akkor Martin Bourboulon eposzában alighanem az eddigi leghitelesebb A három testőr-adaptációt köszönthetjük.

akció | kaland | történelmi

A Louvre-tól a Buckingham-palotáig, Párizs csatornáin át La Rochelle ostromáig... A vallási háborúk által megosztott és brit invázióval fenyegetett királyságban egy maroknyi... több»

3