2023.11.27 20:50 Artemisia Olvasottság: <100x
2

A láp szellemei

Karen Dionne 2017-es bestsellere mélyre hatol a toxikus szülő-gyermek kapcsolat és a gyerekkori traumák feltárásában. A különleges látásmódú és finom szenzibilitású regény (mely Andersen azonos című, gyönyörű meséjéből és részben az írónő saját élményeiből is inspirálódik) filmvászonra kívánkozott, és Neil Burger rendezésében el is készült a filmadaptáció.

A mitchigeni lápvidéken született, súlyos sebeket cipelő Helena szerepében Daisy Ridley látható, aki visszafogott alakítást nyújt, de mégis képes átadni Helena tragédiájának kettős élét: gyermekként, boldog tudatlanságban élve a rajongásig szerette édesapját. Noha azóta 20 év telt el, és kiderült, hogy apja valójában bűnöző volt: elrabolta anyját és 12 évig fogva tartotta a vadonban (amivel később kiérdemelte a „Lápkirály” gúnynevet), valamint több gyilkosság is fűződik a nevéhez. Helena gyerekként sokáig nem hitt anyjának, elhidegült viszonyukat pedig nem sikerült rendezni a nő halála előtt.

A láp szellemei

Helena 20 évvel később inkognitóban él férjével és kislányával, születésének és élete első 10 évének titkát még családjával sem osztotta meg. Átlagos életet él egészen addig, míg egy híradás be nem számol börtönben ülő apja, a „Lápkirály” szökéséről. A múlt árnyai kopogtatnak Helena ajtaján, és szembe kell néznie a 20 éve eltemetett traumákkal, valamint egyszerre szeretett és gyűlölt apjával.

A film rendkívül súlyos témákat érint, emberrablás, családon belüli és párkapcsolati erőszak, gyermekbántalmazás és manipuláció, egy narcisztikus, szociopata szülő kihatása a személyiségfejlődésre, és némelyeket szépen ki is bont – pl. kifejezetten megrendítő, ahogy a gyermek Helena természetesnek veszi azt az életet, amiben él, és hogy mennyi mindent képes megbocsátani egy gyerek, hiszen minden kegyetlensége ellenére is ragaszkodik az apjához.

De mégsem aknázza ki a történetben lévő összes potenciált Neil Burger, az érzelmi tétek megalapozása után, a játékidő második felében ugyanis inkább egy akció-thriller vonalra tereli a sztorit, melyben Helena átlátva apja valódi jellemét és a fenyegetést, amit kislányára, Marigoldra jelenthet, fegyvert ragad, és a lápvidékre indul, hogy végleg leszámoljon a múltjával.

Innentől kezdve egy átlagos, de működőképes thrillert láthatunk, melynek megvannak a feszültebb és érzelmesebb pillanatai és a maga tétje is.

Daisy Ridley korrekt alakítást nyújt, még ha nem is ezzel a szerepével fogja levetkőzni azt a skatulyát, amit a Disney-féle Star Wars jelent számára.

A lápkirály lánya ha nem is ad maradandó filmélményt, de fontos társadalmi ügyekre és két kiváló olvasmányra is ráirányítja a figyelmet, vagyis elmondható, hogy az adaptáció jól sült el.

dráma | krimi | misztikus | thriller

Helena ideális életet él házastársával és lányukkal egy festői amerikai faluban. E festői homlokzat mögött azonban titkok rejtőznek, amelyek mind férje, mind a közösség... több»

2