2023.12.30 22:46 Kapszaicin Olvasottság: 394x
1

A hírnévre vágyás kifigurázása?

Nicolas Cage (Paul Matthews) biológia professzorként tűnik fel ebben az igazán érdekes filmben, aki ráadásul egyetemi tanárként játszik főszerepet. Kifejezetten jó a film alapötlete, mely az elejétől fogva ébren tartja a kíváncsiságot a nézőben. Végig várjuk, hogy hova fog kifutni a film, mit akarnak nekünk elmondani. Akarnak-e egyáltalán bármi fontosat kihozni ebből a koncepcióból? Majd egy idő után rá kell jönnünk, hogy igazából az álom témakörével játszadozott el Kristoffer Borgli, a film írója és rendezője. A drámába vegyített vígjátékon keresztül több témát is érintenek, és újragondolják, hogy a kapitalizmus jegyében mily módon gyarmatosítható az individuum felségterülete, a saját álma.

Felbukkan mindenféle terület. Álommarketing, értékesítés. Különös karkötő, mely kapcsolatba lép a tudatalattival, melynek segítségével be lehet lépni a másik ember álmába. Meglehetősen merész invenciókat tárnak a nézők elé, és bizonnyal mindenkiben lesz egy pillanatnyi ellenállás, hogy ugye nem ez a jövő. Mégis a legintenzívebb szál a történetben Paul Matthews életének átalakulása. Ám nincs új a nap alatt. Természetesen a közösségi média hírnévépítő és egyéni életeket, kapcsolatokat tönkretenni képes eszközként hatol be az egyetemi tanár életébe is, aki mindössze annyit „követ el”, hogy valahogyan, valamiért megjelenik bizonyos emberek és diákok álmában. Kissé szürreális gondolat, de működik. Akad számos poén, amin hangosan lehet kacagni, de végül deprimálttá teszi a cselekményt a kirekesztés, kiűzés, megbélyegzés, a helyzet feloldhatatlansága.

A hírnévre vágyás kifigurázása?

Nicolas Cage-nek sikerült egy teljesen új arcot és szerepet magára húzni, maradéktalanul azonosul a karakterrel, amit játszik. Tud vicces és szerencsétlen, megmentésre váró férfi lenni egyszerre. A film az egyén tehetetlenségérzésének, elakadásának, válságának krízisét tárgyalja, valamint társadalmi problémákat érint. Már-már azt is elhisszük, hogy egy álom képes traumatizálni, főleg ha pont az az ember szerepel benne, aki másnap bemegy órát tartani. Gondolatébresztő témafelvetés, de valójában ezzel épp a túldramatizálás hibájába esett a rendező, jobb megoldás híján.

horror | vígjáték

Mi lenne, ha hirtelen mindenki felismerne az utcán? Ez az a helyzet, amelyben Paul (Nicolas Cage), egy biológiaprofesszor, aki meglehetősen hétköznapi családi életet élt. Most úgy... több»

1