2024.01.01 18:45 Ursus Arctos Olvasottság: 274x
2

Végre egy jól elkészített magyar film

Nem túl sok a jó magyar film, de persze akad néhány, melyek közül nagy kedvencem lett az évek során egy-két produkció. Ilyen első helyen az 1965-ös A tizedes meg a többiek (melyet szinte kívülről fújok), aztán a Csapd le csacsi! (1990), mely a rendszerváltás hangulatát ragadja meg, aztán ott az Üvegtigris (2001), a Valami Amerika (2001), a Kontroll (2003) és a Csak szex és más semmi (2005). Az utóbbi években azonban gyenge produkciók készültek, mint a Hadik is (mely nagyon félrement). Az elmúlt 2-3 évben is akadtak kivételek, jól sikerült rendezésekkel, alakításokkal: Lakos Nóra 2020-as vígjátéka, a Hab és Nagy Viktor Oszkár-rendezése, a szintén 2020-as Becsúszó szerelem például nagyon tetszettek.

De így is nagyon hiányzott már egy igényes magyar film. Koltai Lajos végül megadta ezt nekünk a Semmelweis révén 2023 novemberében. Jó a rendezés, korhű a látványvilág, és három remek alakítást is élvezhetünk: Vecsei H. Miklós, Nagy Katica és Gálffi László révén. A filmbeli Semmelweis mogorva és nehezen kedvelhető figura, aki ugyanakkor képes a szeretetre (ezt bizonyítja romantikus kapcsolata Emma nővérrel), és hihetetlen munkabírással, önzetlenül töri magát az anyák megmentéséért.

Végre egy jól elkészített magyar film

Szembeszáll a maradi orvostársakkal, például felettesével, Klein doktorral is (Gálffi László), hogy bizonyítani próbálja igazát: a megfelelő kézfertőtlenítés igenis megmentheti a szülő nőket attól, hogy saját orvosaik fertőzzék meg őket (a boncolásokról érkezve). Nekem tetszett Koltai filmje és Vecsei H. Miklós alakítása, így nálam a Semmelweis 4 csillagos produkció, a tavalyi év legjobb magyar filmje.

69 Semmelweis  (2023)

dráma | romantikus | történelmi

Történetünk 1847-ben játszódik a forradalom kitörése előtt, ezt a korszakot a reformtörekvések és számos küzdelem határozza meg, nincs ez másként egy bécsi szülészeti... több»

2