2024.01.07 00:10 F79 Olvasottság: 830x
7

Régimódi komédia

Reszkessetek, vidékiek, megjöttek a városlakók! – ez a gondolat ötlött fel bennem, amikor először olvastam a film ajánlóját. És persze az elmúlt évek alpári, prosztó magyar sorozatainak a feledés jótékony homályába halványuló emlékképei. Szerencsére ez a francia–belga vígjáték túllépett ezen a szinten.

Az elcsépeltnek tűnő alaphelyzetet szépen kibontották, és tovább építették az alkotók. De mi is az alaphelyzet? Fiatal szülők két eleven kisgyerekkel, egy szűkös párizsi társasházi lakásban, frusztrált szomszédokkal körülvéve élik mindennapjaikat. Erősen kisarkítva kapjuk az arcunkba, hogy a nagyvárosi környezet mennyire élhetetlen a kisgyermekes családok számára. Hamar megszületik a döntés: költözzünk vidékre! Sőt, még annál is vidékebbre!

Régimódi komédia

A film – ahogy sejtettem – elmegy a sokszor látott, beköltözős-idegbajos idétlenkedésbe. Kicsit a Chevy Chase-féle Fura farm köszön vissza, legalábbis, ami a vidéki élet kezdeti nehézségeit, a beilleszkedést és az újdonsült szomszédokkal való viszonyok alakulását illeti.

A konfliktus forrása egy „apró betűs” rész az adásvételi szerződésben, amely szerint a helyi vadásztársaságot megilleti a jog, hogy a család birtokán húzódó erdő szélén vadásszanak, a birtok tulajdonosai pedig mindezt kötelesek tűrni. Miután az édes otthon rövidesen csatatérré változik, a szép szó pedig nem használ, a házaspár Kevin módba kapcsol, és elszánt birtokvédelembe kezd. Végül – természetesen – minden jóra fordul, az érintettek egy alapos önvizsgálat után belátják a tévedésüket, és békét kötnek. Boldogan élnek, míg meg nem halnak. Hatalmas fordulat...

A film nem erőlteti a humort. Nincsenek fárasztó szóviccek, gegek, szellemes párbeszédek, de szerencsére olcsó és alpári poénok sem röpködnek benne. Ugyan az idős orvos karakterére épül pár helyzetkomikum, viszont hamar ki is oltják mindet, így egyik sem éri el a szándékolt hatást.

Röviden, ez a film nem egy sírva nevetős vígjáték. Inkább egy életvidám, kompromisszumkészségre, megértésre, belátásra, empátiára és önvizsgálatra ösztönző, könnyed hangvételű tanmese.

vígjáték

Egy csendes kis vidéki faluban nem sok minden történik, ám minden a feje tetejére áll, amikor az egyik elbűvölő, elszigetelt helyen található ház eladóvá válik. Simon és... több»

7