2024.01.18 21:57 Ahoj poplacsek Olvasottság: 4340x
3

7/10, meglepően rendben volt, főleg az első háromnegyede

A film első háromnegyede meglepően jól alakult, kiválóan fényképezett, és egész gördülékeny volt. A színészi játék is klasszul ment, csak 1-2 jelenet volt, amit inkább újra kellett volna forgatni.

Mivel azért attól nehéz eltekinteni, hogy ez mégiscsak egy nemzeti hősteremtő kurzusfilm a legfőbb udvari rendező műhelyéből, számítottam rá, hogy lesznek áthallásos üzenetek, de ezektől jobbára megkíméltek minket. Két dolog miatt volt csak, hogy fel kellett vonjam a szemöldököm, az egyik, amikor a nővérek beszélgetnek egymás között, és az egyik közvetíti a jelenkori legfőbb női princípiumot (by Ákos), hogy nem is tudom már, hogy is fogalmazta, valahogy úgy, hogy a nők dolga vagy életküldetése vagy feladata a szülés, akár életük árán is. A másik, hogy kicsit túlsulykolták, hogy a pénzéhes temetkezési vállalkozó, akit ugye Meyernek hívnak, a zsíros bizniszét egyenesen a Klein nevű igazgatóval összefonódva pacsizta le személyesen: ezt a pénzsóvár gazembert Semmelweis kiosztja rendesen, miközben repkednek a Klein és Meyer szavak a kapzsisággal összefüggésbe hozva. Ez amolyan nem túl finoman burkolt zsidózás, ami ironikus, amikor a nem valami katolikus nevű Semmelweis nemzeti kultuszát fényesítjük épp. Az első kimért másfél óra után aztán az utolsó fél órában elszabadul a film, és ott már kissé fullba tolják a kretént, már osztrák–magyar viszálykodást látunk, a hős doki fegyelmi tárgyalásán egy random anyuka bemondja a szlogent, hogy Semmelweis az anyák megmentője, a szülészeti osztályon a jelenet, mikor a csupa egészséges és boldog anyuka, rózsaszín gyermek mosolygása és gőgicsélése zajlik, miközben meleg fény áramlik be az ablakon, na az is rohadtul túl van tolva, olyan, mint egy béna reklámklip, igencsak kilóg az addigi rendezésből.

7/10, meglepően rendben volt, főleg az első háromnegyede

A befejező szakasz hülyeségei ellenére összességében egész jó filmet kaptunk, nézze meg bátran mindenki korra, nemre, felekezetre és politikai nézeteire való tekintet nélkül.

68 Semmelweis  (2023)

dráma | romantikus | történelmi

Történetünk 1847-ben játszódik a forradalom kitörése előtt, ezt a korszakot a reformtörekvések és számos küzdelem határozza meg, nincs ez másként egy bécsi szülészeti... több»

3