2024.02.14 13:36 Zoe Tailor Olvasottság: <100x
1

Az emberi természet

Megjelenéséhez képest elég gyorsan meg tudtam nézni ezt a filmet, aminek akkor is és most is, de kijelenthetem – örök apropója van!

Számtalan életrajzi drámát, hasonló besorolású filmet láttam, amik közül ez a film semmi mással nem magaslik ki, mint az emberi aljasság, az önérdek, a többi embert járulékos veszteségként kezelő, vérfagyasztóan morbid és aberrált lelketlenségével, ami a filmben megjelenített igazságok ellenére is végtelenül finomkodó a teljes valóság feltárását illetően! Szép kis mondat lett, akárcsak az az ocsmány, soha le nem bomló toxikus vegyület, amit az ember állít elő, az emberek az emberiség számára, azért, hogy minél nagyobb luxusban legyen rákos, gyógyíthatatlan beteg!

Az emberi természet

Bármennyire próbálnám megerőltetni magam, ez nem az a film, ahol a lelked szárnyalni fog, vagy egyetlen önfeledt, súlytalan percet is eltölthetsz, hacsak nem lelkileg kasztrált üres műanyagdoboz vagy. (Vannak ilyenek.)

Rengetegszer olvasom napjaink hátborzongató ökológiai katasztrófái kapcsán, pár YuhTuró videó kommentszekciójában az önmagukat kizárólag ártatlannak és áldozatnak valló senkik fröcsögéseit, a „Poncius Pilátus-féle mosom kezeim” mentegetőzést. De ki kell ábrándítsak mindenkit! Nincs olyan, hogy ártatlan, nincs olyan, hogy áldozat, mert mindannyian kollektíven vagyunk ezért felelősek! Olyanok persze vannak, szép számmal, akik inkább meg is halnak az ügy és a többi ember élete védelmében, de ez csak pár százezreléke a teljes emberiségnek! Addig, amíg éled a sznob kis életedet, és a McDrive a mindennapos körutaid fontos eleme, amíg csak multikban vásárolsz, amíg csak a legmárkásabb, csak a legdrágább, csak a híres-hírhedt márkákat vásárlod, és a méterenként egy zsáknyi szétdobált szemét láttán csak rángatod a vállad, addig te felelős vagy! Mert ezt az egész rendszert te támogatod a böszme és kapzsi, önző életviteleddel! Vallja be őszintén mindenki, hol érdekli a lelke mélyén, mi lesz a szomszéddal, főleg ha jobban megy neki, mint neked!? Ugyan már, hagyjuk a rizsát! Az emberek 99 százalékának inkább okoz örömet a másik vesztesége, mintsem együttérzést, felelősséget érezne mások iránt is! Mindezt nem azért írtam le, mert én annyira kis pozitív angyalka lennék, nem! Sajnos bőven van mit dolgoznom magamon, és bár hatalmas utat tettem meg, még most sem dőlhetek nyugodtan hátra, ha az ökológiai lábnyomaimat meglátom a „visszapillantó tükörben”! Hogy mi lenne az a megoldás, ami át tudná fordítani az emberiséget egy igen tempós és következetes szimbiózisban való lét eléréséhez? Szerintem először is az őszinteség, aztán a felismerés, majd az olyan tettek, amelyek már nem a mérhetetlen önző és felelőtlen önérdekeinket szolgálják!

A „Sötét vizeken” ebben a folyamatban roppant sokat tud segíteni, de attól tartok, túl vagyunk már a visszafordítható folyamatokon, sőt...

Hogy mi az oka ennek? Egyértelműen az „ember természete”!

Ettől függetlenül is azt vallom, mindenki igyekezzen a tőle telhető legtöbbet megtenni, hogy minél kevesebbet ártson!

dráma | életrajzi | thriller | történelmi

Robert Bilott sikeres ügyvéd, karrierje során számos pert nyert. Amikor azonban egy gazda kér tőle segítséget, szembesül pályája egyik legnehezebb ügyével. A DuPont hosszú... több»

1