2024.02.14 22:23 Ahoj poplacsek Olvasottság: <100x
0

9/10 – Emad túltolta

Ez az a fajta film volt, ami nyomot hagy. Azért nem adok rá maximumot, mert az én ízlésemnek kissé túl nyilvánvalóak voltak az ábrázolások, nyugodtan rá lehet bízni a nézőre komplexebb következtetések levonását. De ez biztos, ilyen iráni dolog. Különben patent volt az egész.

Van egy színész házaspár, Emad és Rana, le kell lépniük a lakásukból, mert a szomszéd építkezés miatt életveszélyessé válik az otthonuk, mindjárt összedől. Hiába, Teheránban (de legalábbis valamelyik iráni nagyvárosban) se feltétlenül tartják be az építkezéseken az összes előírást. Kisegítik őket egy átmeneti lakással, de annak a lakásnak a korábbi lakójának a múltja igencsak kézzelfogható módon hatással lesz rájuk.

9/10 – Emad túltolta

Az asszonyt sérelem éri, és mi megfigyelhetjük a férj reakcióját, mely idővel már nem a feleségről szól sajnos. Sokatmondó párhuzamot képeznek a történetet időnként megszakító színházi bejátszások, ahogy Miller Az ügynök halála darabját játssza a házaspár egy alteres színházban. Vagy amikor már rombolóvá válik a férj cselekvése, annak a helyszíne a törött, repedt falakkal és ablakokkal hátrahagyott, összeomlás előtt álló lakás.

Apropó, Az ügynök halála... A film címének magyar fordítása nyilvánvalóan hibás, Az ügynök lett volna a helyes. Az ügyfél, agyam eldobom, totális mellényúlás, félrefordítás.

Az ábrázolt helyzetből fakadó erkölcsi kérdések erőteljesek, valósak. A film nyelvezete a nyugati ember számára is jól emészthető, nem tudom, ez Farhadi érdeme-e, vagy Irán tényleg ennyire európaibb jellegű-e, mint a szomszédai. Ha valamibe bele kellene kötnöm, akkor legfeljebb abba, hogy néha túl biztosra akart menni a rendező, olyasmiket is igyekezett kimondatni, elbáboztatni a szereplőivel, amit magunktól is összeraktunk volna, egy ilyen filmnek azért többnyire értelmes a közönsége. Mindegy, nem volt zavaró, összességében nagyszerű és értékes alkotás.

A megtekintését elsősorban nyitott szemléletű nézőknek ajánlom. Aki szerint minden filmnek úgy kell kinéznie, mint egy hollywoodi kasszasikernek, az kerülje el nagy ívben, ne okozzon magának szenvedést.

84 Az ügyfél  (2016)

dráma | thriller

Emad (Shahab Hosseini) és Rana (Taraneh Alidoosti) kénytelen kimenekülni, amikor a szomszédos építkezés miatt csaknem rájuk omlik lakóépületük. A házaspárnak egyik napról a... több»

0