2024.02.23 11:35 kabel Olvasottság: <100x
2

Stílus és akció

Sokáig azt hittem, a Dredd amolyan guilty pleasure tartalom, de az igazat véve kész vagyok megvédeni a filmet, bármilyen erősebb kritikától. Ez egy remek akciófilm egy érdekes világgal, izgalmas központi drámával és egyszerű, de karizmatikus karakterekkel. Az akciójelenetek pedig egyáltalán nem repetitívek, mindegyik valami más érdekességgel szolgál.

A film lényege, hogy a közeljövő egy disztópikus városában Dredd bíró, az igazság egyik utolsó képviselője, vasszárnyai alá vesz egy félig mutáns újoncot, aki képes emberek fejébe férkőzni. Ketten mennek neki egy toronyház maffiavezérének, Mamának, aki egy időlassító drogot terjeszt, és követői ellenállás nélkül gyilkolnak és pusztítanak. Hőseink emeletenként haladnak felfelé, likvidálva minden bandatagot. Na most ez nem egy detektívfilm, hacsak nem számít a lövöldözés nyomozásnak.

Stílus és akció

A lényeg, és amit sajnos még mindig sok akciófilm elfelejt, az az, hogy nem elég ugyanazt az akciójelenetet ötször leforgatni. A Dredd akciója remekül épül egymásra, és látjuk, hogy hőseink mindig az adott szituációhoz legjobban illő eszközt használják. Az lövöldözés nem ad szuper erőt hőseinknek, csak kis sütnivalót, hogy ne kerüljenek olyan helyzetbe, ahol egyszerre mindenki őket célozza.

Emellett a film világépítése egyedi. Bár szinte végig egy épületben játszódik, mégis érezni, hogy ez a világ hatalmas, színes, de mégis komor és erőszakos. Dredd bíró egy sajátos szabályrendszert követve küzd az igazságért és a város haldokló lelkéért. A vele tartó újonc, Anderson szembemegy a sztereotípiával, és nem teljes kontrasztban áll főszereplőnkkel, hanem kompenzálja személyiségét. Dredd a nyers erőt képviseli, míg Anderson inkább a képességét használja az ellenség megtörésére, de mindezt úgy teszik, hogy sosem gondoljuk szupernek vagy kinyírhatatlannak egyik szereplőt sem. Párosuk pont ezért érdekes, és könnyű nekik szurkolni, ahogy szorul a hurok körülöttük.

Arról nem is szóltam, hogy a látványvilág kiváló. Az említett drog hatása, az akciójelenetek véressége, a set design gusztustalansága és koszos sci-fis hatás gyönyörűen keveredik. Látszik, hogy nem csak lefújtak két kartonlapot a helyszínek megépítésénél. Egy alacsony költségvetésű sci-fit ilyen szinten összehozni nem lehetett egyszerű.

72 Dredd  (2012)

akció | krimi | sci-fi | szatíra

A Dredd bíró filmes adaptációja egy lidércnyomásos disztópia. A világban tombol a bűnözés, a bíróké a feladat, hogy igazságot szolgáltassanak, Dredd pedig nem válogat a... több»

2