A sci-fi és az akciófilmek világában kevés olyan film van, amely kedveltebb és ikonikusabb, mint a Terminátor - A halálosztó. Senki sem számított arra a kulturális hatásra és hosszú életre, amit a Terminátor a világra gyakorolt.

A Terminátor sok minden kezdetét jelentette. Egy hatalmas franchise kezdete volt, James Cameron blockbuster rendezői karrierjének kezdete, és Arnold Schwarzenegger szupersztárrá válásának kezdete is. A legtöbb sci-fi és akciórajongó pedig valószínűleg úgy ismeri filmet, mint a tenyerét, de ez a film még mindig rengeteg titkot rejteget.  Íme 10 kulisszák mögötti tény az ikonikus alkotásról, amit eddig nem tudtál!

10. A műfaji különbségekről szóló film

James Cameron egy olyan húsvéti tojást rejtett a Terminátorba, amely eredetileg olyan utalás volt, amit csak ő maga érthetett meg. Amikor Sarah-t először üldözi a Terminátor, egy Tech Noir nevű Los Angeles-i klubba megy. A klub nem egy valódi Los Angeles-i klub, de Cameron azért találta ki a klub nevét, hogy utaljon arra a még nem létező műfajra, amelybe szerinte a Terminátor beleillik. Sok inspirációt merített a klasszikus noir filmekből, és ezt a hangulatot a film nyilvánvalóan futurisztikus sci-fi elemeivel kombinálva olyan koncepciót alkotott, amelyet "tech-noir"-nak nevezett el.

9. Schwarzenegger szerencséje

Arnold Schwarzeneggert természetesen mindannyian minden idők egyik legsikeresebb és legismertebb akciófilmsztárjaként ismerjük, de eredetileg profi testépítőként kezdte pályafutását Európában. Amikor úgy döntött, hogy pályát vált, Hollywoodba költözik, és színészként próbál érvényesülni, sokan azt mondták neki, hogy hatalmas termete és nagyon erős akcentusa miatt kudarcra van ítélve. De persze amikor a Terminátor forgatására került sor, impozáns termete volt az egyik fő oka annak, hogy megkapta a szerepet, és akcentusa a karakter egyik legfelismerhetőbb tulajdonsága lett.

8. A könnyedség titka a kemény munka

Az igazi Terminátor szerepe a filmben viszonylag egyszerűen eljátszható karakternek tűnik, és Arnold Schwarzenegger mintha csak erre a szerepre született volna.Kiderült, hogy Schwarzenegger meglepően sok munkát fektetett abba, hogy a fellépés ilyen könnyűnek tűnjön, és olyan jól akarta eljátszani a szerepét, hogy a közönség észre se vegye, mennyi munkát fektetett bele. Így amikor a szerepre készült, intenzív edzésbe kezdett fegyverekkel és tulajdonképpen megtanulta kezelni, újratölteni és elsütni őket anélkül, hogy rájuk kellett volna néznie, vagy akár csak pislognia kellett volna.

7. Nem szándékos atmoszféra

Egy bizonyos jelenetben, miután Sarah Connor és Kyle Reese valamilyen aluljáró vagy alagút alatt rejtőzött el éjszakára, ő és Sarah távoznak, és úgy tűnik, mintha valami ködös, erdős területen sétálnának. Azonban a köd, ami látszólag a területre telepedett, egyáltalán nem köd vagy pára volt, hanem valójában rovarirtó spray. Úgy tűnik, a forgatási helyszínen valamiféle légyprobléma volt, ezért mindenhová rovarirtót szórtak. A stáb meg akarta várni, hogy elmúljon, de rájöttek, hogy a filmvásznon valójában nagyon szépen és hangulatosan néz ki.

6. Cameron a folytonosság királya

Az egész film egyik legvéresebb és legakciódúsabb jelenete az, amikor a Terminátor felkeresi Sarah Connort, miközben ő egy Los Angeles-i rendőrőrsön van. Az egyik rendőr megpróbálja megvigasztalni és eloszlatni a Terminátortól való félelmét azzal, hogy elmondja neki, hogy 30 rendőr van az épületben, így tökéletes biztonságban van. De ekkor természetesen megérkezik a Terminátor, és a helyszínen lévő összes rendőrt elpusztítja.

5. Borzalmas film

A Terminátor ma már a valaha készült egyik legjobb akció- és sci-fi filmként ismert. De érdekes módon, amikor James Cameron eredetileg megírta és megalkotta a filmet, azzal a szándékkal írta, hogy horrorfilm legyen. Közelebbről megvizsgálva a hasonlóságok rendkívül nyilvánvalóak. A Terminátor nagyon is a kőkemény, néma gyilkos, aki jellemzően könyörtelenül üldöz egy "utolsó lányt", hogy aztán a végén az a lány valamilyen módon legyőzze. De nyilvánvalóan a sci-fi elemek tették a legnagyobb benyomást a közönségre, és a Terminátor mint karakter, valamint a választott fegyverei is olyanok, mint amit valaki egy akciófilmtől várna, ezért lett az Terminátor ma ismert műfaji besorolása, ami.

4. Schwarzenegger furcsa biztosítási kötvénye

Mindig is voltak hollywoodi történetek arról, hogy színészek, színésznők és más szórakoztatóiparban dolgozó művészek túlzó összegekért biztosították saját testrészeiket. De annak ellenére, hogy Arnold Schwarzenegger még nem is volt igazán sztár, mielőtt a Terminátorral nagy sikert aratott volna, mégis úgy döntött, hogy a film kedvéért biztosít egy meglepő testrészt. Világhírű testépítőként egyesek azt gondolhatják, hogy az egyik végtagját biztosította, de valójában a szemöldökét biztosította a filmhez. A Lloyd's of London cégnél biztosította őket, mert aggódott, hogy ha egyszer leborotválja őket, nem fognak rendesen visszanőni.

3. Rejtett cameók

James Cameron volt a Terminátor rendezője és írója, és amikor a film forgatása elkezdődött, még szinte ismeretlennek számított. És bár fizikai cameo-t nem csinált a filmben, mégis sikerült néhol észrevétlenül bejátszania magát a filmbe. James valójában nem jelent meg a filmben, de a hangja többször is felbukkan a film során. Először is ő az a férfi, aki felhívja Sarah Connort, és üzenetet hagy az üzenetrögzítőjén, ami megszakítja a randevújukat. Másodszor pedig kétszer is felveszi a telefont a Tiki Motelben, ahol a motel igazgatóját alakítja.

2. A sebesség iránti igény

A Terminátor akcióelemei az egész film legizgalmasabb momentumai közé tartoznak, és James Cameron elég praktikus filmes trükköt és technikákat alkalmazott, hogy a film minél izgalmasabbnak tűnjön. A filmek legtöbb autós üldözéses jelenetét normál sebességgel vették fel, majd a filmet utólag felgyorsították, hogy gyorsabbnak tűnjön. De hogy a trükköket teljesen el lehessen adni, a filmvásznon látható autók mellett más autók is utaztak, amelyeket forgó fényekkel szereltek fel, hogy úgy tűnjön, mintha az autó nagyon gyorsan haladna el a külső fényforrások mellett.

1. "Lost In Translation" :D

Arnold Schwarzenegger anyanyelve a német, és sok kommentár született arról, hogy a futurisztikus robotnak elég erős osztrák akcentusa van. Schwarzenegger alakítása elég jó volt ahhoz, hogy bőven érdemes elnézni a furcsaságot, hogy egy gyártott robot vastag európai akcentussal beszél angolul, de ironikus módon a saját szövegét sem szinkronizálta anyanyelvén. Lehet, hogy a német az anyanyelve, de az akcentusa nagyon erősen osztrák, olyannyira, hogy a német közönség számára zavaró lett volna. Bár ha az angol nyelvű közönség túl tudott lépni rajta, akkor feltehetően a német nyelvű közönség is.