10 meglepő érdekesség a 25 éves Jurassic Parkról

Idén 25 éve, hogy Steven Spielberg megrendezte minden idők egyik legikonikusabb filmjét, a Jurassic Parkot. A produkció természetesen elsöprő siker volt, minden tini szerette volna látni, ahogyan megelevenednek a mozivásznon az őslények. A film igazi sztárokat vonultatott fel, köztük Samuel L. Jacksont, Jeff Goldblumot, Sam Neillt és Richard Attenborought, hogy csak a legnagyobbakat említsük. De a középpontban - már, ha lehet ilyet mondani - mégsem ők voltak, hanem a T-Rex és a velociraptorok – még akkor is, ha valójában a velociraptorok nagyjából pulyka nagyságú tollas ősgyíkok lehettek.

De lássuk az érdekességeket!

1. Steven Spielberg akkor hallott a Jurassic Park könyv tervéről, amikor a Vészhelyzeten dolgozott. Spielberg gyorsan meggyőzte a Universal Studiost, hogy vegyék meg a jogokat, amit 1990 májusában, még a könyv kiadása előtt megszereztek. Ezt követően kezdődhetett a forgatást megelőző előkészület.

2. A Universal Studios csak úgy adta oda a Schindler listája rendezői székét Steven Spielbergnek, ha Spielberg korábban forgatja le a Jurassic Park, mint a Schindler listájat. Végül mindkét film 1993-ban jött ki, a Jurassic Park utómunkálatai ugyanis több időt vettek igénybe.

3. Steven Spielberg szerette volna, ha mindegyik őslényről készítenek egy megközelítőleg életnagyságú robotot. Sajnos a költségvetés ezt nem tette lehetővé. Helyette filmes trükkök egész sorát alkalmazták. A háttérben vonuló dinoszauruszokat például stop-motion technológiával elevenítették meg.

4. A T-Rex-ből készült egy csaknem életnagyságú teljes alakos robot, de több őslénynek csak bizonyos végtagjait vagy csak a felső testét éptették meg. A Brontosaurus bébinek például csak a feje és a nyaka készült el.

5. A robotokon kívül a filmben használtak CGI effekteket is. A film végén a raptorokkal küzdő T-Rex például digitálisan lett megalkotva.

6. Az egész filmben meglepően kevés ideig lehet dinoszauruszt látni. A teljes 127 percnyi játékidőből mindössze 14 percben tűntek fel őslények, és ebből csak 6 percnyi anyag készült CGI technológiával.

7. A forgatás során dinoszaurusz ruhába öltözött statiszták segítettek a színészeknek abban, hogy hitelesen tudjanak játszani. Ezeket a beöltözött bábokat később CGI technológia segítségével retusálták, és valósághű lényeket alkottak a helyükre.

8. A forgatás 1992-ben zajlott Hawaii egyik kisebb szigetén, Kauain. A gond csak az, hogy Hawaii történelmének egyik legnagyobb hurrikánja csapott le a szigetre éppen akkor. Richard Attenborough viszont átaludta az egészet…

9. Steven Spielberg több paleontológussal is konzultált az őslények megalkotása miatt, de nem mindig fogadta meg azt, amit a tudósok mondtak neki. A T-Rex például sokkal élesebb és nagyobb fogakat kapott, a Velociraptorok pedig valójában sokkal kisebb, tollas ősgyíkok voltak. Évekkel később fedezték csak fel a Utahraptorokat, amelyek sokban hasonlítanak Spielberg Velociraptorjaira.

10. A dinoszauruszok hangjainak megalkotásához több élőlény hangját keverték össze. A T-rex például oroszlán, krokodil és elefántbébi hangján üvölt. A Dilophosaurus hangját majmok, sólymok, csörgőkígyók és hattyúk szolgáltatták.